GALERIE FOTO „Dumnezeu să binecuvânteze România!” Mesajele transmise de Papa Francisc credincioşilor în timpul vizitei sale în România

GALERIE FOTO „Dumnezeu să binecuvânteze România!” Mesajele transmise de Papa Francisc credincioşilor în timpul vizitei sale în România
Papa Francisc în România cu Patrarhul Daniel / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Să mergem împreună” a fost sloganul celei de-a întâi și unice vizite a Papei Francisc în România, desfășurată între 31 mai și 2 iunie 2019. Călătoria apostolică a inclus orașe precum Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc și Blaj.

Papa a fost întâmpinat în primul rând la Palatul Cotroceni, sediul Administrației Prezidențiale, unde a avut două întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă. În deschiderea ceremoniei, Suveranul Pontif a discutat despre migrație, a salutat libertatea religioasă și a condamnat atrocitățile regimului comunist. Motto-ul „Să mergem împreună” reiterează strigătul „Unitate! Unitate!” al mulțimii de credincioși care au participat, în 1999, la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România.

Aici puteți viziona mai multe imagini din arhiva Televiziunii România legate de vizita Papei Francisc în țară.

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor români care, prin cultura, valorile și munca lor, contribuie la îmbogățirea țărilor în care au emigrat, sprijinind totodată familiile rămase acasă. Gândul la frații și surorile din străinătate este un act de patriotism și fraternitate. Vă îndemn să continuați”, a declarat Papa Francisc la Cotroceni, conform surselor oficiale. Suveranul Pontif a binecuvântat România, dorindu-i prosperitate și belșug.

La Catedrala Mântuirii Neamului: „Vin ca un frate”

Vizita a continuat cu o întâlnire cu patriarhul Daniel și o vizită la Catedrala Mântuirii Neamului, unde s-a întâlnit cu credincioşii. „Vin ca un frate, pentru că iubirea care ne unește este mai puternică decât istoria care ne-a despărțit”, a afirmat Papa Francisc la intrarea în Catedrală. Apoi, el a condus o rugăciune la care au participat toți cei prezenți. În acea zi, Suveranul Pontif a oficiat liturghia la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

„Simbolul dialogului, al unității și al fraternității”

Pe 1 iunie, în cea de-a doua zi a vizitei, Papa a mers la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, în județul Harghita, unde a oficiat liturghia. În predica sa, a menționat pelerinajul anual de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, simbolizând dialogul și fraternitatea.

„Cu bucurie și recunoștință mă aflu astăzi alături de voi în acest venerat sanctuar marian, plin de istorie și credință, unde venim ca fii pentru a o întâlni pe Mama noastră și a ne recunoaște ca frați. […] Acest pelerinaj anual este parte din moștenirea Transilvaniei, onorând atât tradițiile românești, cât și cele ungurești; la el participă și credincioși din alte confesiuni și reprezintă un simbol al dialogului, unității și fraternității, un apel de a recupera mărturiile de credință trăită”, a spus Papa la Şumuleu Ciuc, conform surselor oficiale.

Întâlnirea cu comunitatea romilor din Blaj și cererea de iertare

Următoarea oprire a vizitei lui Papa Francisc a fost la Iași, unde a fost întâmpinat de 150.000 de pelerini la Catedrala Sfânta Maria. Suveranul Pontif a interacționat cu credincioșii, a binecuvântat persoanele bolnave și s-a rugat împreună cu cei prezenți.

„Vă mulțumesc că sunteți alături de bolnavii voștri, iar vouă, celor aflați în suferință, vă mulțumesc că purtați boala din iubire, oferindu-i Domnului”, le-a spus Papa Francisc celor prezenți.

În ultima zi a vizitei sale, duminică, 2 iunie 2019, Papa Francisc a mers la Blaj, unde a beatificat șapte episcopi martiri, persecutați pentru credința lor în timpul regimului comunist: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, aceasta fiind o comemorare anuală în data de 2 iunie.

Tot la Blaj, Papa a avut o întâlnire cu membrii comunității rome, cărora le-a solicitat iertare în numele Bisericii Catolice pentru discriminările la care au fost supuși de-a lungul timpului. „Îmi cer iertare pentru suferința pe care ați îndurat-o, deoarece nu am știut să vă prețuim mai mult și să vă apărăm în diversitatea voastră. În fiecare zi, alegem între a fi Abel sau Cain. Să alegem calea lui Isus, chiar dacă aceasta este mai dificilă”, a subliniat Suveranul Pontif.

În septembrie 2020, o placă comemorativă dedicată vizitei apostolice din România a Papei Francisc a fost dezvelită la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, de către arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Aurel Percă.

Recomandari
Show Cookie Preferences