Mesaj sever din Germania: „Obiectivul Rusiei este divizarea Europei, incapacitatea acesteia și, în cele din urmă, distrugerea” / Amenințarea de la Marea Neagră

Conform Claudiei Major, o specialistă în securitate din Germania, dacă guvernul american cedează în fața lui Putin, atunci „statele vor învăța că legea junglei este norma”.
- Major ocupă poziția de vicepreședinte senior pentru securitate transatlantică și este parte a echipei executive de la The German Marshall Fund of the United States.
Marea Neagră rămâne o prioritate pentru Rusia, afirmă Claudia Major într-un interviu pentru ziarul elvețian Blick. Ea subliniază că țările de la Marea Neagră nu beneficiază de același avantaj strategic precum Elveția, situată în „inima Europei”.
Ucraina, împreună cu alte națiuni est-europene și întreaga Europă, se confruntă cu un risc considerabil, avertizează Major. Ea subliniază că, în ciuda declarațiilor negociatorilor ruși, „cauza principală a conflictului este că Rusia nu recunoaște suveranitatea Ucrainei și caută să o controleze”.
Aspirațiile lui Putin rămân neschimbate, iar Europa trebuie să conștientizeze că aliata sa, SUA, se îndepărtează.
„Trump a fost predispus să apese pe butoanele doar în direcția Ucrainei, nu și în cea a Rusiei. Până acum, Trump a negociat direct cu Rusia, fără a ține cont de Ucraina, ca și cum aceasta nu ar mai fi un stat suveran. Indică faptul că Trump nu va exercita presiuni politice, economice sau militare asupra Rusiei. Dimpotrivă, există o tendință din partea SUA de a normaliza raporturile cu Rusia”, explică Claudia Major.
Putin menține iluzia, dar continuă atacurile
Claudia Major consideră că „în prezent, Rusia profită de negocieri pentru a obține avantaje pe alte căi. Rusia continuă să lanseze atacuri. Moscova a învățat că agresiunea este recompensată și că nu va fi sancționată”.
„Din perspectiva Rusiei, nu există nicio motivație pentru a se opri acum. Rusia își îndeplinește sarcinile pentru a menține SUA implicată, păstrând totodată aparențele. Deocamdată, acest lucru pare să fie suficient pentru SUA”.
„SUA permit Rusiei să învețe că războiul este benefic”
În spatele acestei aparente normalizări se află un risc imens pentru Europa: pierderea siguranței. „Dacă SUA doresc să normalizaze relațiile cu ceea ce NATO consideră cea mai mare amenințare pentru securitatea europeană, și anume Rusia, atunci SUA nu mai pot fi considerate o garanție de securitate. Devenind o amenințare pentru securitatea Europei, SUA permit Rusiei să învețe că războiul merită eforturile. Aceasta este o situație extrem de incomodă pentru europeni”.
Nu este necesară o retragere formală a lui Trump din NATO pentru ca Europa să conștientizeze realitatea. „Europenii trebuie să presupună că SUA se vor distanța de rolul de putere centrală în apărarea Europei. Acest lucru nu înseamnă că se vor retrage din NATO, ci că pot slăbi NATO prin simpla lor absență în asigurarea conducerii politice și în presarea adversarilor pentru negocieri”.
Mesajul Europei: Acționăm serios!
„Americanii au fost principalii susținători ai sistemelor de apărare aeriană și antirachetă, ai apărării cibernetice, ai războiului electronic și ai armelor de precizie. Europenii fie nu dispun de aceste resurse, fie sunt nevoiți să se bazeze pe SUA”, subliniază experta germană în interviul acordat ziarului Blick.
„Obiectivul Rusiei este divizarea Europei, incapacitatea sa și, în final, distrugerea. Acceptarea agresiunii ar însemna introducerea „legii junglei” și a schimbării granițelor”.
Soluția este unică: Europa, cu o capacitate culturală, politică și economică net superioară Rusiei, o piață vastă și un deficit relativ mic, trebuie să transmită Kremlinului că vorbește serios când afirmă că își va accelera și amplifica capacitatea de apărare.”},{