„Improbabilul devine acum posibil”. Optimism după discuțiile SUA-Iran

„Improbabilul devine acum posibil”. Optimism după discuțiile SUA-Iran
Prima pagină a unui ziar iranian care informează despre rezultatul negocierilor SUA - Iran Foto: Fatemeh Bahrami / AFP / Profimedia

Iranul și Statele Unite se vor revedea pe 26 aprilie în Oman pentru a discuta pentru a treia oară despre problematica nucleară a Iranului, după întâlnirile indirecte desfășurate la Roma sâmbătă, întâlniri care, conform Teheranului, au permis progresul negocierilor, informează AFP.

Aceste discuții au avut loc la o săptămână după prima întâlnire în Oman între cele două națiuni, care au relații tensionate începând din 1979, odată cu revoluția islamică.

„Negocierile sunt în plină desfășurare”, a declarat Abbas Araghchi, șeful diplomației iraniene, după această a doua rundă de discuții mediată de Sultanatul Oman. „A fost o întâlnire pozitivă”, a adăugat el.

Araghchi a anunțat la televiziunea de stat iraniană: „Ne vom întâlni din nou sâmbăta viitoare în Oman” și a menționat că „discuțiile tehnice la nivel de experți vor începe miercuri“.

Negocieri pentru un „Iran fără arme nucleare și fără sancțiuni”

Diplomații din Oman afirmă că Iranul și Statele Unite urmăresc să ajungă la un acord „echitabil, durabil și obligatoriu” care să garanteze „un Iran fără arme nucleare și fără sancțiuni”.

„Discuțiile progresează și chiar și improbabilul începe să devină posibil”, a declarat ministrul de externe omanez Badr Albusaidi pentru X.

Sub conducerea lui Araghchi și a trimisului SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, discuțiile de sâmbătă au avut o durată de patru ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaïl Baghaï, cele două delegații au avut întâlnirea în două camere separate în reședința ambasadorului omanez la Roma, cu șeful diplomației sultanatului servind ca mediator.

Televiziunea iraniană și agenția de presă Tasnim au menționat că discuțiile s-au desfășurat într-o „atmosferă constructivă”.

Trump exercită presiune asupra Iranului, amenințând cu intervenția militară

Aceasta reprezintă a doua reuniune la acest nivel după retragerea unilaterală a Statelor Unite din 2018, în mandatul președintelui Donald Trump, din acordul internațional ce reglementa activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

De când a revenit la Casa Albă, Donald Trump a reactivat politica sa de „presiune maximă” împotriva Iranului, cu care Statele Unite nu au relații diplomatice din 1980.

În martie, el a solicitat Teheranului să înceapă negocierile pentru un nou acord, amenințând în același timp cu bombardamente dacă diplomația nu va conduce la rezultate.

Cu toate acestea, Trump a declarat joi că nu se grăbește să opteze pentru acțiuni militare. „Cred că Iranul dorește să aibă o discuție”, a afirmat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences