Maia Sandu: "Nu voi susține niciun candidat în alegerile din România, cel puțin în acest prim tur"

Maia Sandu: "Nu voi susține niciun candidat în alegerile din România, cel puțin în acest prim tur"
Maia Sandu. Sursă foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Președinta Republicii Moldova a afirmat că nu va oferi sprijin pentru niciun candidat în cadrul primului tur al alegerilor din România, programat pentru 4 mai, chiar dacă Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a fondat, și-a manifestat sprijinul pentru Crin Antonescu.

Maia Sandu a declarat că nu va interveni în alegerile prezidențiale românești, subliniind că își dorește un partener pro-european la București.

„Nu voi oferi susținere, cel puțin în această rundă. Îmi doresc un partener de încredere la București, un președinte care susține Uniunea Europeană și care poate ajuta Republica Moldova să se alăture cât mai repede”, a declarat Maia Sandu.

Referitor la sprijinul anunțat de PAS pentru Crin Antonescu, președinta din Chișinău a menționat că decizia reflectă poziția Partidului Popular European (PPE), din care face parte PAS, și Partidul Național Liberal din România.

„PAS poate oferi detalii. Din ceea ce știu eu, acesta este un aspect al politicii familiale din care fac parte aceste partide”, a adăugat Maia Sandu.

Despre posibilele implicații ale victoriei lui George Simion asupra relațiilor dintre Republica Moldova și România, Sandu a subliniat declarațiile făcute anterior de președintele AUR privind sprijinul pentru Republica Moldova în cazul unor atacuri din partea Rusiei.

„Nu vreau să speculez, dar putem să ne bazăm pe declarațiile anterioare care sugerează că Republica Moldova nu ar trebui susținută și alte aspecte legate de securitatea țării. Îmi doresc ca relațiile cu Bucureștiul să rămână excelente și să avem un partener care să creadă în UE și să sprijine aderarea Republicii Moldova la Uniune.”

George Simion: "Noi, de fapt, finanțăm separatismul și atitudini anti-românești"

Liderul AUR a afirmat luni, 14 aprilie, la Europa FM, că România poartă „acest stigmat” de a finanța Republica Moldova.

„Pe teritoriul nostru, sovieticii ne-au confiscat pământurile și frații (…) După perioada de independență, când Ion Iliescu nu a acționat cum era necesar după Podurile de Flori, am ratat o oportunitate istorică. De atunci, acesta este stigmatul cu care ne confruntăm: că trebuie să susținem financiar Republica Moldova”, a afirmat George Simion.

Întrebat cum se manifestă acest stigmat în practică, Simion a spus: „Consider că, în esență, contribuim la sprijinirea separatismului și a atitudinilor ostile României. Multe din persoanele care au condus acolo au avut comportamente ostile. Unde este logica de a trimite bani unui stat care a manifestat desconsiderare pentru noi, în loc să sprijinim direct comunitățile românești din acea zonă?”

George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova în octombrie 2018, cu interdicție de 5 ani.

În iunie 2022, Simion a fost împiedicat să pătrundă în Republica Moldova în timpul unei vizite oficiale a Parlamentului României.

„Am fost interzis în Republica Moldova întreaga mea viață”, a afirmat George Simion, ca reacție în februarie 2024.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că nu crede că Simion va putea candida, dat fiind că are statutul de persoană indezirabilă în Republica Moldova până în 2029, ceea ce îi limitează posibilitățile de a se prezenta în fața autorităților electorale.

Cum au votat românii din Republica Moldova la alegerile anulate din 2024

În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, cetățenii români din Republica Moldova l-au votat majoritar pe candidata USR, Elena Lasconi, cu 56.65%.

Candidatul liberalilor, Nicolae Ciucă, a obținut 20% din voturi, iar George Simion s-a clasat pe locul 5, cu doar 3.98% sau 3.202 voturi.

În total, 80.942 de cetățeni români din Republica Moldova au participat la vot.

Recomandari
Show Cookie Preferences