O tendință periculoasă în ascensiune pe TikTok. Franța notifică Comisia Europeană

O tendință periculoasă în ascensiune pe TikTok. Franța notifică Comisia Europeană
TikTok pe mobil, Foto: Rafael Henrique / Dreamstime.com

Clara Chappaz, ministrul francez responsabil cu afacerile digitale, a făcut cunoscut vineri că a informat Comisia Europeană și autoritatea națională de reglementare a mass-mediei în legătură cu fenomenul „Skinnytok” pe platforma socială TikTok, care promovează ideea de slăbire extremă.

Ministrul a descris „Skinnytok” ca o tendință periculoasă pentru sănătate, menționând că este „inacceptabilă” într-un mesaj postat pe LinkedIn. În cadrul comunicatului, a specificat că a luat măsuri de a sesiza Comisia Europeană și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Audiovizuale și Numerice (Arcom), conform surselor France Presse și Agerpres.

„Protecția minorilor online este una dintre prioritățile mele”, a adăugat ea într-un videoclip distribuit pe TikTok, cea mai mare rețea de socializare globală, asigurând că nu va permite platformelor să evite responsabilitățile lor.

Câteva sute de mii de postări cu titulatura „Skinnytok”

Arcom a informat AFP că această autoritate s-a ocupat deja de problemă din cauza riscurilor pentru sănătatea publică pe care aceste trenduri le pot implica. Autoritatea intenționează să adune informații relevante pentru a evalua acest risc în Franța și pentru a investiga ce măsuri a implementat TikTok în acest sens.

Contactați de AFP, reprezentanții TikTok nu au oferit o reacție imediată.

Pe platformă, termenul „skinny” este asociat cu peste 500.000 de postări până vineri la prânz.

Aceste videoclipuri, majoritatea având ca protagoniste tineri, conțin sugestii despre modalități de a slăbi.

TikTok, o platformă populară printre tineri

TikTok a implementat un mesaj de avertizare, vizibil sub formă de banner deasupra postărilor, care redirecționează utilizatorii către o pagină informativă despre tulburările alimentare.

La începutul lunii martie, parlamentarii francezi au dat aprobarea pentru formarea unei comisii destinate să analizeze efectele psihologice pe care TikTok le are asupra copiilor și adolescenților, având în vedere popularitatea ridicată a rețelei sociale în rândul tinerilor.

De asemenea, președintele Arcom, Martin Ajdari, este programat să fie audiat de această comisie pe 20 mai.

Recomandari
Show Cookie Preferences