SUA își reduc semnificativ prezența militară în Siria, conform unor declarații ale lui Trump

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a comunicat vineri despre retragerea a aproximativ 1.000 de soldați din Siria, dintr-un total de circa 2.000 care sunt momentan desfășurați în regiune pentru combaterea jihadiștilor, conform AFP.
Prezența militară americană în Siria datează de ani buni, fiind parte a coaliției internaționale împotriva grupării Stat Islamic (SI). Deși SI a fost învins în 2019, se mențin active celule jihadiste în zonă.
Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, această decizie va reduce numărul soldaților americani din Siria la mai puțin de o mie în următoarele luni.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că această măsură reflectă progresele realizate în diminuarea atracției și capabilităților grupării Stat Islamic, atât la nivel regional, cât și global.
Președintele Donald Trump, care și-a reluat mandatul la Washington pe 20 ianuarie, a fost constant sceptic în privința implicării militare în Siria. Căderea lui Bashar al-Assad în decembrie nu a influențat percepția sa privind această situație.
„Siria este un haos, dar nu este prietenul nostru, nu este lupta noastră”, a declarat Trump în decembrie, în contextul ofensivei care a dus la sfârșitul domniei de aproape 50 de ani a clanului Assad.
Extinderea teritorială a SI în Siria și Irak din 2014 a determinat intervenția unei coaliții internaționale sub conducerea SUA, având ca scop principal sprijinirea, prin intermediul bombardamentelor, a forțelor armate irakiene și a kurzilor care acționau la sol.
În plus, Statele Unite au desfășurat mii de soldați pentru a oferi suport acestor trupe locale, dar și pentru a conduce activități militare proprii.
După ce victoria asupra SI a fost anunțată în 2017 în Irak și în 2019 în Siria, a rămas o prezență militară americană pe teren pentru a combate celulele rămase ale grupărilor jihadiste.