Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim în această seară. Ora la care va ajunge la Catedrala Patriarhală

În seara de sâmbătă, Sfânta Lumină va fi transportată de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române în Locurile Sfinte, și va fi disponibilă pentru toți delegații eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, conform anunțului făcut de Patriarhia Română.
După aceea, protopopiatele vor distribui Lumina Sfântă centrelor eparhiale, iar acestea vor oferi lumina fiecărei parohii din jurisdicția lor. Sfânta Lumină se va primi la Catedrala Patriarhală în jurul orei 19:00, avându-l ca primitor pe Patriarhul Daniel.
Această tradiție de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost inițiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2009.
BOR subliniază că „Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române reprezintă, astfel, o mărturie a unității ecleziale și o manifestare a bucuriei pascale, cu ocazia sărbătorii Învierii lui Iisus Hristos.”
Lumina Sfântă, un miracol al ortodoxiei
Considerată un miracol al ortodoxiei, Lumina Sfântă se produce anual de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30. Acest fenomen are loc deasupra Sfântului Mormânt, când un foc ce se pogoară din cer apare diferit în fiecare an, fără a provoca arsuri în primele momente.
Credincioșii primesc lumina din mâinile Patriarhului Ierusalimului.
O inspecție a Sfântului Mormânt se realizează încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Acești inspectori, care nu sunt creștini, sunt de obicei trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, având rolul de a verifica existența oricărei surse de foc.
Pe durata ceremoniei, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.
După ceremoniile religioase, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar alb, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt, fiind controlat de polițiști în prezența martorilor de diverse confesiuni. El deschide intrarea în Mormânt și intră în prima încăpere, Capela Îngerului, însoțit de un arab musulman, continuând singur în camera Mormântului, unde se roagă la lespede.
După rugăciune, cei prezenți în biserică pot observa, adesea, o lumină asemănătoare unui fulger care coboară prin cupola de deasupra Capelei Sfântului Mormânt, ajungând la lespedea Sfântului Mormânt și aprinzând vata pusă deasupra.
Patriarhul, după ce ia vata aprinsă, o așează în două cupe de aur, se întoarce în Capela Îngerului și aprinde două grămezi de câte 33 de lumânări, pentru a ieși apoi și a împărți lumina credincioșilor.