Discursul lui Crin Antonescu privind traficanții de droguri, un semnal de alarmă comparativ cu declarațiile unui fost lider acuzat de crime împotriva umanității, remarcă un expert. „Pedeapsa capitală nu descurajează infracțiunile”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din mai, a suscitat atenția expertului în criminologie Vlad Zaha, care a subliniat similaritățile dintre afirmațiile lui Antonescu și cele ale fostului președinte al Filipinelor, Rodrigo Duterte, acum sub anchetă de către Tribunalul Penal Internațional pentru crimes împotriva umanității.
Într-o emisiune de la Antena 3, Antonescu a afirmat că traficanții de droguri „trebuie pedepsiți cu maximă severitate pentru a împiedica răspândirea acestui flagel și „copiii care consumă trebuie ajutați pentru a nu ajunge în situații dificile.”
Vlad Zaha a punctat că declarațiile lui Crin Antonescu seamănă cu cele ale lui Duterte, a cărui campanie împotriva drogurilor a dus la moartea a zeci de mii de persoane.
„Gravitatea afirmațiilor lui Crin Antonescu este exacerbata de faptul că România este printre puținele țări din Europa care nu distinge între consumul și traficul de droguri în funcție de cantitate. Așadar, un consumator care oferă o seringă altcuiva este considerat traficant conform legislației românești”, a adăugat expertul.
„Nu severitatea legii este problema”
Potrivit lui Vlad Zaha, în România, pedepsele pentru cele mai grave infracțiuni de trafic de droguri variază între 15 și 25 de ani de închisoare, comparabil cu cele pentru trădare. Aceasta sugerează că „nu severitatea legii este problema”.
Zaha a subliniat că 75% din dosarele active ale DIICOT se referă la droguri, având o medie de capturi de sub 5 grame. Forțele de ordine se concentrează adesea pe pedepsirea consumatorilor, ceea ce duce la o distorsionare a justiției.
„Afirmatiile lui Antonescu care se aseamna cu cele ale unui criminal împotriva umanității devin cu atât mai grave, având în vedere că majoritatea victimelor sunt tineri consumatori”, a remarcat expertul.
„Consensul internațional sugerează că pedeapsa capitală nu descurajează infracțiunile, ci este o sursă de condamnare a nevinovaților, utilizată împotriva celor vulnerabili, ceea ce a dus la abandonarea ei de către peste 100 de țări în ultimii 50 de ani, fiind interzisă și în Uniunea Europeană”, a subliniat Zaha.
Crin Antonescu: „Aș acționa ca în China, i-aș executa pe stadion”
Referindu-se la un incident tragic în care un tânăr a murit din cauza unei supradoze de droguri, Crin Antonescu a descris situația drept „un episod cumplit” și a propus înființarea unei agenții de combatere a drogurilor inspirată de modelul american.
„Traficanții trebuie pedepsiți cu severitate maximă! Dacă ar fi după mine, i-aș executa pe stadion, deși știu că acest lucru nu este posibil. Vreau să exprime o indignare profundă”, a declarat candidatul.
Antonescu a precizat că nu are intenția de a reintroduce pedeapsa cu moartea.
„Sunt esențiale măsuri integrate în educație și asistență pentru a sprijini victimele, nu doar să pedepsim traficanții. Trebuie să ne ocupăm și de copiii consumatori, oferind ajutor pentru a evita astfel de situații”, a subliniat el.
În cursul aceleași zile, Antonescu a discutat problema drogurilor și într-o conferință de presă, în care a subliniat importanța creării unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială, în cazul în care va câștiga alegerile.
„Este crucială o coordonare între justiție, sănătate și educație pentru ca intervențiile să fie eficiente. În cazul în care voi fi ales președinte, voi înființa un consiliu consultativ format din specialiști și organizații non-guvernamentale care să propună soluții pe termen lung”, a afirmat el.
Miercuri, echipa de campanie a lui Crin Antonescu a primit o solicitare de clarificare cu privire la intențiile de întărire a Agenției Naționale Antidrog, dar nu a răspuns.
Antonescu a reiterat în conferința sa că va susține reorganizarea și consolidarea agenției, având în vedere recentele incidente tragice legate de consumul de droguri.
Un incident recent a fost moartea unui tânăr de 20 de ani, care a murit după o supradoză de droguri consumate în timp ce transmitea live pe TikTok, caz ce a condus la arestarea unui alt tânăr.
Rodrigo Duterte, judecat pentru crime împotriva umanității
Curtea Penală Internațională a anunțat că Rodrigo Duterte, fost președinte al Filipinelor, a fost arestat și introdus în detenție pentru crime împotriva umanității.
Duterte a fost acuzat că a orchestrat un atac sistematic împotriva civililor în timpul campaniei sale contra drogurilor, care a dus la mii de decese.
Arestarea lui Duterte este un semnal important pentru CPI, care caută să demonstreze că poate gestiona cazuri de mari proporții, în ciuda provocărilor sale financiare și logistice.
Drogurile au fost un pilon central al campaniei electorale a lui Duterte, iar rapoartele sugerează un număr semnificativ mai mare de victime decât cele oficiale.
Duterte a servit ca președinte al Filipinelor între 2016 și 2022.
Droguri, Foto: Sebastian L | Dreamstime.com