Tinerii se confruntă cu supradoză în direct pe TikTok în București, iar platforma suspendă contul lui Ion Cristoiu

Un tânăr de 20 de ani a fost filmat în timpul unei petreceri unde au fost consumate droguri, în cadrul unei transmisiuni live realizate de un dealer condamnat. Fratele acestuia și circa 300 de spectatorii prezenți pe TikTok au asistat în direct la momentul în care tânărul a leșinat, iar ulterior a decedat.
Internetul nu este un spațiu fără reguli și fără autoritate. Aceiași polițiști și procurori care intervin în cazurile de violență sunt, prin lege, autorizați să acționeze și în mediu digital.
Spațiul infracțiunii
Emailurile prin care se fură datele de pe carduri sunt un loc al infracțiunii. Convorbirile video destinate să atragă copiii reprezintă, de asemenea, un loc al infracțiunii. Live-urile în care se desfășoară trafic de droguri constituie un loc al infracțiunii. Reiterăm acest lucru, deoarece faptele din online, fie ele pozitive sau negative, au consecințe, multe din acestea legale.
Conceptul că violențele sau crimele se desfășoară doar în afara, pe stradă, este depășit. Este necesar ca atenția statului și a sistemului judiciar să se extindă spre acolo unde se află tot mai mulți oameni: pe internet. Potrivit unui studiu din 2023, românii petrec aproape 7 ore pe zi online, conform datelor citate de Newsweek.
În rândul tinerilor? O treime din elevii de liceu și un sfert dintre cei din clasele V-VIII petrec zilnic cel puțin cinci ore pe TikTok, conform cercetării efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Interzicerea, ștergerea, eliminarea
Recent, pe fondul unor interese politice, CNA, TikTok, Facebook, ANCOM și alte instituții, fie ele publice sau private, monitorizează atent activitatea utilizatorilor pe internet. O serie de jurnaliști și lideri de opinie, precum Ion Cristoiu, Mirel Curea sau Marius Tucă, au întâmpinat probleme precum ștergerea postărilor sau suspendarea conturilor.
Referitor la televiziuni, discuția despre interzicerea anumitor posturi a reînceput. Unii susțin că aceasta ar fi soluția. Realitatea Plus difuzează conținut nepotrivit despre oameni, iar realizatori ai acelei rețele sunt și ei umiliți, prin aceleași practici, pe alte canale. Este îmbucurător că CNA nu rămâne inactiv. Totuși, interzicerea este o măsură nedemocratică și ineficientă.
Jurnaliștii și liderii de opinie care au avut postări eliminate pe TikTok, Facebook sau YouTube nu încurajau violența, nu se implicau în trafic de droguri și nici nu îndemnau tinerii să fie filmați live într-un spectacol dureros legat de dependență. Aceștia își exprimau opiniile și acceptau în mod normal critici.
Puteți să aveți opinii diferite față de mine. Vă încurajez să le exprimați. Acesta este un element fundamental al democrației. Nu puteți cere libertatea de exprimare și în același timp să spuneți: „Nu mă criticați și nu emiteți păreri care mă deranjează”.
Pericolele existente
Într-o eră în care resursele statului și ale companiilor digitale depășesc cu mult capacitatea cetățenilor sau a redacțiilor, avem o responsabilitate comună. Deși TikTok are o imagine controversată, platforma face pași în direcția combaterii conținutului dăunător. În Uniunea Europeană, inclusiv în România, TikTok a devenit mai receptivă la nevoile societății și la reglementări în ultimele luni. Ar fi bine să-și recunoască greșelile.
În final, nu opiniile politice sau civile care pot fi considerate enervante ar trebui să fie monitorizate pe platformele de socializare, ci incitările la violență, discursul plin de ură, discriminarea și acțiunile dăunătoare. Acestea sunt ilegale și jusfică, de altfel, interzicerea lor. Un live cu 300 de vizualizări, conform Antena 3, în care o situație legată de droguri este vizionată în timp real, reprezintă un loc al infracțiunii.