Parlamentul Germaniei le-a refuzat invitația ambasadorilor din Rusia și Belarus la ceremonia din 8 mai, decizia fiind apreciată de Ucraina ca fiind „corectă”

Într-o declarație din ziua de joi, un purtător de cuvânt al Parlamentului German a anunțat că ambasadorii Rusiei și Belarusului nu se află pe lista invitaților la întâlnirea specială din 8 mai, eveniment destinat să marcheze 80 de ani de la finalizarea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Această alegere reflectă disconfortul existent în Germania în legătură cu recunoașterea rolului jucat de Rusia, pe atunci Uniunea Sovietică, în eliberarea Europei de sub nazism, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la moștenirea războiului pentru a justifica invazia Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Bundestagului german a menționat o evaluare a guvernului federal care a condus la această decizie, explicând: „Această evaluare a dus la absența invitației pentru ambasadorii din Federația Rusă și Belarus.”
Detaliile evaluării efectuate nu au fost specifice de către reprezentantul parlamentului german.
Reprezentanții altor ambasade vor fi prezenți alături de membrii Bundestagului la ceremonia din sala plenară, care va comemora finalul războiului și atrocitățile comise de regimul nazist în Europa.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că nu vor fi invitați oaspeți internaționali.
Ambasada Ucrainei a confirmat participarea ambasadorului său și a lăudat hotărârea Bundestagului de a nu invita diplomatul rus.
„Aceasta a fost alegerea corectă”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice printr-o comunicare prin e-mail.
Ambasadorul Rusiei în Germania a participat la un eveniment memorial la Seelow
Ambasadorul Serghei Neceaev a luat parte la o ceremonie memorială la Seelow, în estul Germaniei, în acea miercuri, deși guvernul german a denunțat încercările Moscovei de a folosi aceste ocazii aniversare în scopuri politice.
Ceremonia a comemorat bătăliile de pe platoul Seelow, parte din evenimentele ce au precedat înaintarea armatei sovietice spre Berlin și capitularea Germaniei din mai 1945. Armata Roșie, din care făceau parte inclusiv soldați ucraineni și bieloruși, a suferit pierderi de cel puțin 30.000 de oameni în acel loc.
purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a afirmat că excluderea diplomaților ruși și bieloruși de la aceste evenimente comemorative constituie o ofensă din partea „moștenitorilor ideologici ai celor care au săvârșit atrocitățile lui Adolf Hitler”, conform agenției de presă RIA.
FOTO: Andrei Victor Calangiu | Dreamstime.com