Întâlnirea aşteptată a Giorgiei Meloni cu Trump: îngrijorări și optimism în Uniunea Europeană în contextul războiului comercial cu SUA

Întâlnirea aşteptată a Giorgiei Meloni cu Trump: îngrijorări și optimism în Uniunea Europeană în contextul războiului comercial cu SUA
Donald Trump și Giorgia Meloni. FOTO: Pcm/Ropi / Zuma Press / Profimedia

În timp ce există temeri în rândul francezilor că vizita lui Meloni în Statele Unite va sprijini strategia lui Trump de a divide Uniunea Europeană, alții cred că prim-ministra italiană ar putea avea capacitatea de a crea o punte de legătură cu administrația de la Casa Albă pentru a negocia un compromis referitor la taxele vamale.

Giorgia Meloni se va întâlni joi cu președintele Donald Trump la Casa Albă, având ca obiectiv reducerea tensiunilor transatlantice legate de taxele vamale americane care afectează puternic Italia și stabilirea unor fundații pentru un dialog mai coerent între Washington și Bruxelles.

Prim-ministra Meloni va încerca probabil să îmbine afinitatea sa ideologică cu președintele american cu relațiile sale cu aliații europeni, care nu au ezitat să critice politica comercială a lui Trump, precum și decizia acestuia de a exclude Uniunea Europeană din discuțiile cu Rusia referitoare la conflictul din Ucraina.

Aflat sub presiune acasă pentru a susține economia bazată pe exporturi, care a raportat un surplus comercial de 40 de miliarde de euro cu SUA în anul precedent, Meloni trebuie să protejeze și interesele blocului UE cu cele 27 de state membre.

De cealaltă parte a Atlanticului, oficialii francezi au avertizat că Meloni ar putea să submineze unitatea Uniunii Europene printr-o vizită unilaterală la Washington.

Totuși, Comisia Europeană, responsabilă pentru negocierea acordurilor comerciale, a primit pozitiv inițiativa de călătorie a Meloni.

Un rol de mediere

Suspendarea recentă a majorității taxelor vamale pentru o perioadă de 90 de zile de către Trump a redus o parte dintre presiunile asupra Meloni.

„Ea nu călătorește în mijlocul unei confruntări deschise cu UE, ci acționează ca o mediatoare de facto”, a explicat expertul Lorenzo Castellani de la Universitatea Luiss din Roma.

Săptămâna aceasta, UE și SUA au început discuțiile preliminare cu privire la taxele vamale instituite de Trump – actuellement de 25% pentru oțel, aluminiu și automobile, și de 10% pentru alte exporturi europene în perioada de 90 de zile.

În cazul unui eșec al negocierilor, Washingtonul a avertizat asupra reinstituirii unei „taxe reciproce” de 20% pe produsele din Uniunea Europeană.

Negotiatorii europeni s-au plâns că cerințele din partea SUA nu au fost clar definite, ceea ce este un aspect pe care Meloni ar putea să îl clarifice.

Recent, Trump a exprimat dorința ca Uniunea Europeană să elimine barierele netarifare și să achiziționeze energie din SUA pentru a corecta dezechilibrul comercial.

Ambițiile Italiei

Meloni a fost singura lideră europeană prezentă la învestirea lui Trump în ianuarie și întâlnirea de joi este programată cu o zi înainte ca ea să-l primească pe vicepreședintele JD Vance la Roma, o discuție care ar putea fi esențială pentru amplificarea influenței Italiei în relațiile transatlantice.

Acest lucru sugerează un potențial rol semnificativ pentru prim-ministra italiană în cadrul Europei. „Dacă va facilita negocierile cu Trump fără a afecta intereselor Europei, va câștiga mult mai multă putere”, a comentat Castellani.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a avut până acum ocazia de a discuta direct cu Trump, ceea ce o obligă să depindă de alții pentru promovarea intereselor UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a menționat că Meloni și von der Leyen au comunicat frecvent înainte de întâlnirea de la Casa Albă.

Cele două lideri au convenit că taxele reciproce impuse de Trump ar trebui eliminate, iar Meloni va solicita probabil un acord bilateral pentru eliminarea totală a taxelor vamale pentru bunurile industriale.

Totuși, diplomații implicați în discuții au indicat că Washingtonul nu a arătat un interes real în reducerea taxelor, iar cele de 10% ar putea deveni permanente.

Îngrijorări din partea francezilor

În această vreme, oficialii din Franța consideră că Trump ar putea încerca să dezbine Uniunea Europeană și se tem că Meloni i-ar putea sprijini planurile.

„Trebuie să fim uniți, deoarece Europa devine puternică în unitate”, a declarat Marc Ferracci, ministrul francez al industriei și energiei, la un post de radio.

„Dacă începem să purtăm discuții bilaterale, clar, acest impuls va fi afectat”, a adăugat el.

Cu toate acestea, nu toți din Uniunea Europeană împărtășesc aceeași îngrijorare, iar diplomați din patru state membre au declarat că nu au obiecții față de vizita lui Meloni.

Politicieni germani apropiați de un posibil viitor cancelar, Friedrich Merz, au exprimat și ei optimism.

„Călătoria lui Meloni la Washington este un semnal important”, a declarat Johann Wadephul din partea creștin-democraților lui Merz.

„Prim-ministra italiană are o legătură solidă cu Trump pe care o poate folosi în favoarea Europei”, a concluzionat acesta.

Miză considerabilă

Acțiunile Meloni reflectă, în parte, preocupările Italiei de a nu pierde legăturile sale istorice cu SUA, esențiale în fața influenței dominante a axei franco-germane în afacerile europene.

Spre deosebire de alți lideri europeni, Meloni crede că poate purta discuții raționale cu Trump și consideră că amenințările acestuia sunt, mai degrabă, strategii de negociere, conform a doi oficiali italieni familiarizați cu poziția guvernului.

Meloni vrea să demonstreze că poate obține concesii de la Trump și că „dacă suntem mai puțin neliniștiți, putem colabora cu Washingtonul”, a menționat unul dintre oficiali, subliniind că credibilitatea sa la Bruxelles depinde de succesul său.

Șansa de succes este crucială pentru Roma, având în vedere surplusul comercial cu SUA, care se ridică la aproape 40 de miliarde de euro, fiind al treilea cel mai mare în Uniunea Europeană, după Germania și Irlanda.

Cele mai importante exporturi ale Italiei includ mașini, produse farmaceutice, vehicule, modă, alimente și băuturi, iar Meloni se confruntă cu presiuni din partea exportatorilor italieni pentru a-i scuti de taxele impuse de Trump.

Prudență în ceea ce privește China

Deși Trump a suspendat multe taxe, el a păstrat măsurile aplicate Chinei, iar unii analiști sugerează că acest lucru ar putea apropia China de Europa.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a avut recent o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, pledând pentru o colaborare mai strânsă cu China pentru a contracara „actele unilaterale de intimidare”.

Roma a luat o poziție distinctă în acest context.

„Conflictul actual nu este între SUA și Europa, ci între SUA și China”, a declarat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, într-un interviu.

Meloni se arată precaută față de China, pe care o consideră un rival strategic pentru Occident, și în 2023 a luat decizia de a scoate Italia din Inițiativa chineză Belt & Road, proiectul emblematic al președintelui Xi Jinping de dezvoltare a infrastructurii internaționale.

Recomandari
Show Cookie Preferences