„Nu te poți ascunde de ChatGPT”: Un nou trend viral ce stârnește entuziasm și îngrijorări

Este cunoscut faptul că metadatele fotografiilor digitale includ detalii precum informații tehnice despre aparatul foto utilizat și coordonatele GPS ale locului unde a fost realizată imaginea. Conform site-urilor TechRadar și TechCrunch, ChatGPT nu necesită aceste date pentru a funcționa.
Cel mai recent model, GPT-o3, demonstrează abilități remarcabile în a determina geolocația imaginii oferite.
Într-o nouă tendință virală care a captat atenția utilizatorilor pe rețelele sociale, oamenii trimit imagini către ChatGPT Plus, care utilizează modelul Advanced Reasoning o3, adesea fără metadate, și îl provoacă să „ghicească locația”.
Platforma „X” (cunoscută anterior sub numele de Twitter) este plină de exemple în care utilizatorii împărtășesc către ChatGPT meniuri de restaurant, fotografii din diverse cartiere, fațade de clădiri și selfie-uri, cerând modelului o3 să acționeze ca și cum ar juca „GeoGuessr” - un joc online care încurajează participanții să identifice locații în baza imaginilor din Google Street View.
Aceste funcții avansate de analiză a imaginilor, combinate cu abilitatea modelului de a căuta informații online, transformă acest instrument într-un mecanism eficient pentru geolocalizare. Utilizatorii de pe X au descoperit rapid că o3 excelează în deducerea orașelor, clădirilor și chiar a restaurantelor sau barurilor, având în vedere indicii vizuale subtile.
Îngrijorările asociate cu noua tendință virală a ChatGPT
Această situație ridică probleme semnificative legate de confidențialitate. Nu există nimic care să împiedice o persoană cu intenții malițioase să facă o captură de ecran dintr-o poveste de Instagram și să folosească ChatGPT pentru a încerca să localizeze persoana în imagine.
Desigur, aceste posibilități existau și înainte de apariția modelelor o3 și o4-mini. TechCrunch a realizat teste cu diverse fotografii utilizând atât modelul o3 cât și un model anterior, fără capacități de raționament vizual, GPT-4o, pentru a evalua precizia diferitelor modele. Interesant este că GPT-4o a furnizat răspunsuri corecte similare cu o3 în majoritatea cazurilor, având însă o viteză mai mare.
Este posibil ca popularitatea acestui trend să provină din numărul în creștere al utilizatorilor ChatGPT, care, curioși să exploreze noile sale funcționalități, s-au alăturat acestui experiment, în special după ce modelului i-a fost adăugată recent și o funcție de generare a imaginilor.
Totuși, modelul o3 nu este infailibil atunci când vine vorba de ghicitul locațiilor din fotografii. Unele teste efectuate de TechCrunch au arătat rate de eșec, iar utilizatorii de pe X au observat că chatbot-ul poate oferi uneori deducții geografice foarte diferite de realitate.
Această tendință scoate în evidență anumite riscuri emergente asociate cu modelele avansate de inteligență artificială, denumite modele de „raționament”. Se pare că există puține măsuri de protecție pentru a preveni această „căutare inversă a locației” în ChatGPT, iar compania OpenAI, creatoarea acestuia, nu abordează această problemă în raportul său de siguranță referitor la modelele o3 și o4-mini.