Vucic prezintă concluziile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei referitoare la utilizarea unei arme sonice într-un protest antiguvernamental

Vucic prezintă concluziile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei referitoare la utilizarea unei arme sonice într-un protest antiguvernamental
Preşedintele sârb Aleksandr Vucic (Foto: Milos Miskov / AFP / Profimedia)

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a declarat miercuri că, în urma unei investigații, FSB a ajuns la concluzia fermă că poliția sârbea nu a utilizat dispozitive acustice cu rază lungă de acțiune (LRAD) în timpul protestului desfășurat pe 15 martie în centrul Belgradului, conform informațiilor transmise de Tanjug.

În cadrul unei declarații susținute la Palatul Serbiei din Belgrad, Vucic a menționat că raportul oficial al FSB a fost primit marți și a fost publicat pe site-ul Agenției de Securitate și Informații a Serbiei înainte ca el să vorbească.

Președintele a adăugat că FSB este una dintre cele mai influente și recunoscute agenții de securitate la nivel mondial, alături de Biroul Federal de Investigații (FBI) din Statele Unite.

Vucic a precizat că ancheta FSB a fost desfășurată în trei direcții, inclusiv utilizarea câinilor pentru a susține concluziile adoptate.

El a afirmat că pe 15 martie a existat o ultimă încercare de a organiza o revoluție colorată în Serbia, vizând o preluare violentă a puterii, adăugând că zvonurile despre utilizarea unui tun acustic au fost concepute în aceeași zi.

Investigația FSB a început acum o lună

Experți ai FSB au sosit acum o lună în Serbia pentru a investiga raportările cu privire la utilizarea unei arme sonice asupra manifestanților din Belgrad.

Protestul, în mare parte pașnic, a fost întrerupt brusc de un zgomot neașteptat, provocând panică în anumite zone.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare au surprins grupuri de oameni dispersându-se brusc fără o explicație clară, ceea ce a generat speculații cu privire la o posibilă utilizare a unei arme sonice sau a unui „tun acustic”, un dispozitiv militar destinat dispersării mulțimilor.

S-a pus accent pe anumite fotografii, apărute la câteva zile după protest, care arătau un vehicul de poliție având un dispozitiv neobișnuit pe capotă.

Aleksander Radic, analist militar din Belgrad, a declarat pentru AFP că echipamentul din fotografie seamănă cu modelul LRAD 450, fabricat în Statele Unite.

Ministrul de interne, Ivica Dacic, a confirmat că poliția dispune de astfel de echipamente, dar a negat utilizarea lor împotriva manifestanților.

O petiție, având aproape 600.000 de semnături, a fost trimisă la începutul lunii aprilie către biroul ONU din Belgrad, solicitând o anchetă internațională în acest context.

Petiția, inițiată de mișcarea politică KreniPromeni (Go for Change), cere ca persoanele care au ordonat, permis sau utilizat o astfel de armă să suporte consecințele legale.

Recomandari
Show Cookie Preferences