Ce sancțiune a primit o doctoriță elvețiană pentru absența copiilor de la școală? „M-am simțit ca un criminal”

După o perioadă dificilă de divorț, o anestezistă din Elveția a decis să le permită celor patru copii ai săi să lipsească o zi de la școală, în ultima zi de școală înainte de vacanța de vară, pentru a pleca în concediu. Această acțiune a fost considerată ilegală atât în Elveția, cât și în Franța. Deși inițial a fost condamnată la o amendă de 2.000 de franci elvețieni, o hotărâre judecătorească a redus această sumă la 100 de franci pentru fiecare copil, ceea ce a făcut ca absențele să fie destul de costisitoare, pe cum reiese dintr-un material al publicației Le Figaro.
În iulie 2024, Amina Ghulam, o medic din Maienfeld, din cantonul Grisons, și-a dus cei patru copii, toți elevi de școală primară, în vacanță în Canada, chiar în ultima lor zi de școală. Anestezista, în vârstă de 46 de ani, a divorțat de tatăl copiilor în 2021 și a finalizat procedura de divorț în 2023. Ea a obținut custodia celor doi fii și două fiice, în timp ce tatăl copiiilor are custodia în fiecare două weekenduri, conform surselor.
Într-un interviu acordat publicației elvețiene Blick, Amina Ghulam a relatat că a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă și a dorit să facă o excursie într-un loc mai îndepărtat. „Copiii mei nu zburaseră niciodată cu avionul și aveam nevoie de o pauză după stresul provocat de separare”, a declarat ea, explicând alegerea destinatiei Canada.
Pentru a obține bilete la un preț mai mic și având în vedere că copiii ei nu lipseau niciodată de la școală, ea a optat pentru un zbor în ultima zi de școală, înainte de vacanța de vară. „Am doar patru săptămâni de vacanță pe an și am vrut să profit de ele cât mai mult posibil”, a explicat Amina. „Nu am anticipat că am putea avea parte de această zi”, a adăugat ea.
„Este complet exagerat”
Totuși, prin această decizie, Amina Ghulam a încălcat regulamentele asociației școlare din Graubünden, care interzic absențele nejustificate, în special înainte de vacanța de vară.
După câteva săptămâni, Amina a primit o surpriză neplăcută sub forma unei scrisori din partea consiliului de administrație al școlii, care i-a impus o amendă de 500 de franci elvețieni per copil pentru absențele înregistrate, totalizând 2.000 de franci. Consiliul a justificat valoarea amenzii prin afirmația că aceasta nu ar trebui să fie mai mică decât economiile obținute din bilete mai ieftine, conform practicilor curente.
„Consider că este total exagerat”, a mărturisit mama într-o declarație dată ziarului elvețian, „nu pot permite să se întâmple asta. M-am simțit ca un mare criminal”, a adăugat ea.
Dat fiind că amenzile pentru absențe similare în comunele învecinate erau semnificativ mai mici, ea a decis să facă apel. Când școala a ales să păstreze amenda, cazul a fost trimis în instanță, care a redus amenda la 100 de franci per copil, „ținând cont de circumstanțele specifice”. Școala nu a contestat decizia instanței.
Aspecte legislative și în Franța
Chiar dacă mulți părinți din Franța recurg la practici asemănătoare, absența copiilor de la școală fără o justificare adecvată este ilegală, deoarece prezența la școală este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Articolul L131-8 din Codul educației franceze stipulează că „atunci când un copil lipsește de la școală, părinții trebuie să informeze imediat directorul instituției de învățământ despre motivele absenței.”
Motivele acceptate pentru justificarea absenței includ boala copilului sau a unui membru al familiei, evenimente familiale importante, dificultăți accidental aparute în transport sau absența temporară a responsabililor legali.
„În cazul în care nu respectați linii directoare după un avertisment din partea Dasen, riscați o amendă de 750 de euro pentru nejustificarea absenței copilului dumneavoastră”, se menționează pe site-ul serviciului public francez.
Dacă absențele nejustificate afectează educația copilului, părinții pot fi supuși la până la doi ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro.