HARTĂ: În România, cea mai călduroasă zi din 2025 a înregistrat temperaturi de peste 30 de grade Celsius, chiar și în aprilie.

Joi, România a trăit cea mai călduroasă zi din acest an, iar cele mai ridicate temperaturi nu s-au înregistrat în Oltenia sau Muntenia, ci în regiunile Transilvania și Banat. Cel mai cald loc a fost Alba Iulia, cu +31,3°C, depășind cu 15 grade Celsius media normală pentru această perioadă.
În ultimele zece ani, luna aprilie a adus în mod repetat zile cu temperaturi depășind 30°C, un fenomen rar întâlnit înainte de 2010.
Un astfel de episod a avut loc joi.
După o primă parte a lunii aprilie caracterizată prin vreme rece, joi a fost o zi extrem de caldă, cu temperaturi ce au depășit 30 de grade la mai multe stații meteorologice. Au fost înregistrate +31,3°C la Alba Iulia, +30,9°C la Vărădia de Mureș, +30,7°C la Holod, +30,6°C la Blaj și +30,5°C la Chișineu Criș, conform datelor ANM.
De obicei, cele mai ridicate temperaturi din țară sunt înregistrate în sud și sud-est, însă ieri acestea au fost mai mari în centrul și vestul țării.
- Meteorologi: Temperaturile se vor menține ușor mai ridicate decât normalul până după jumătatea lunii mai.
De asemenea, Făgăraș a marcat o temperatură de +29,2°C, iar Brașovul a înregistrat o maximă de +26,8°C. În afara zonelor montane, cel mai rece loc a fost Mangalia, cu o temperatură maximă de +13,3°C. Cel mai gros strat de zăpadă se află la stația meteorologică din munții Călimani, având 63 cm.
Dimineața de joi a fost extrem de călduroasă în toată țara, cu minime de +19,1°C la Oravița, +17,8°C la Moldova Veche și +17,6°C la Caransebeș și Dumbrăvița de Codru.
Alba Iulia, cu temperatura de +31,3°C, s-a situat joi printre cele mai calde orașe din Europa, la doar 1,2 grade Celsius distanță de recordul absolut de aprilie pentru municipiul din Transilvania.
În contrast, pe 8 aprilie, în cea mai rece zi din această lună, minima în Alba Iulia a fost de -5,5°C.