Macron consideră întâlnirile dintre SUA, Europa și Ucraina drept „un moment crucial pentru armonizarea pozițiilor”

Emmanuel Macron, președintele Franței, a salutat joi discuțiile rare între oficialii de rang înalt din SUA, Europa și Ucraina, caracterizându-le ca „un moment crucial pentru armonizarea pozițiilor”, având în vedere că aliații Kievului încearcă să reia negocierile pentru o încetare a focului, suspendate din cauza tensiunilor transatlantice, conform AFP.
„Acesta este un moment vital pentru a ne alinia pozițiile”, a declarat Macron în engleză, în cadrul întâlnirii cu secretarul de stat american Marco Rubio și trimisul special al SUA, Steve Witkoff. „Se pare că toată lumea își dorește, fără îndoială, pace – o pace solidă și de lungă durată”.
Întâlnirea a avut loc în contextul tensiunilor transatlantice și eșecului administrației anterioare de a obține un armistițiu în războiul din Ucraina, care se află în al treilea an. Vizita marcană prima deplasare a unor oficiali americani de rang înalt în Franța după participarea vicepreședintelui JD Vance la summitul pe tema inteligenței artificiale, în februarie.
În conformitate cu agenda oficială, Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, a participat la discuțiile de la Paris, alături de doi miniștri ucraineni, după ce în dimineața acelei zile a avut întâlniri separate cu consilierii diplomatici ai Franței, Germaniei și Marii Britanii.
Andrii Sybiha, ministrul ucrainean de externe, a dezvăluit că subiectele discutate includ „modalități de a obține o încetare totală a focului, implicarea unei forțe militare internaționale, dezvoltarea arhitecturii de securitate a Ucrainei și asigurarea securității țării noastre.”
Luna trecută, administrația anterioară a propus un armistițiu, acceptat de Ucraina, dar respins de Rusia. Până în prezent, cele două părți au convenit doar asupra unor limitări parțiale ale atacurilor împotriva infrastructurii energetice și maritime – angajamente pe care și le contestă reciproc.
În urma atacului rusesc de duminică asupra orașului Sumî, care a provocat victime civile, inclusiv printre credincioșii creștini ucraineni, Kievul și aliații săi europeni exercită presiuni asupra Washingtonului pentru a adopta o poziție mai fermă față de Moscova.
Kremlinul a catalogat reuniunea de la Paris ca fiind o oportunitate pentru Steve Witkoff – care s-a întâlnit timp de cinci ore cu Vladimir Putin săptămâna trecută – de a informa europenii asupra progresului negocierilor privind o posibilă soluționare a conflictului.