Turiștii, acuzați că au afectat cel mai înalt vârf montan al Spaniei

În arhipelagul Insulelor Canare din Oceanul Atlantic se află cel mai înalt vârf montan al Spaniei, situat într-un parc național protejat. Ecologiștii din această zonă semnalează problemele legate de turismul de masă, conform unei reportaj realizat de Euronews.
Jaime Coello Bravo, director al organizației ecologiste Fundația Telesforo Bravo-Juan Coello, a criticat Consiliul Insulei Tenerife pentru promovarea turismului de masă, pe care l-a descris ca fiind o amenințare pentru Parcul Național Teide, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale recent, Bravo a subliniat că parcul „suferă” din cauza numărului crescut de vizitatori. Acesta a împărtășit dovezi vizuale cu turiștii care părăsesc traseele marcate și escaladează formațiuni vulcanice.
„Dacă acest loc este considerat bijuteria coroanei naturii din Tenerife, cum vor arăta celelalte zone? Cunoaștem răspunsul, majoritatea sunt la fel sau chiar mai afectate”, a afirmat el. „Este inacceptabilă lipsa de reacție și complicitatea față de această situație nesustenabilă”, a adăugat el.
Parcul național din Insulele Canare atrage peste 3 milioane de vizitatori anual
Parcul Național Teide, localizat în centrul insulei Tenerife, înconjoară stratovulcanul Teide-Pico Viejo, având o altitudine de 3.718 metri. Zona oferă vederi impresionante, peisaje vulcanice și o faună distinctivă, inclusiv șopârla de Tenerife, atrăgând aproximativ trei milioane de vizitatori anual.
Conform oficiului local de turism, parcul este cel mai frecventat parc național din Europa. Totuși, această popularitate exercită o presiune semnificativă asupra unui ecosistem vulnerabil.
Imaginile prezentate de Bravo au evidențiat o parcare aglomerată, turiști care se cățără pe roci vulcanice, și o femeie surprinsă adunând pietre dintr-o zonă interzisă.
„Supraaglomerarea de vehicule este alarmantă”, a spus el. Alte fotografii au arătat mormane de gunoi lăsate de turiști.
Autoritățile locale încearcă să limiteze afluxul de turiști
Cu câteva zile înainte ca Bravo să partajeze imaginile, Consiliul local din Tenerife a anunțat implementarea unui sistem online de rezervare destinat reglementării accesului pe traseele mai dificile ale parcului.
Acest sistem va obliga vizitatorii să se înregistreze online înainte de a accesa anumite rute de drumeție, inclusiv cele care duc la vârful stratovulcanului. Accesul va fi restricționat doar pentru profesioniști din turism autorizați și organizații de alpinism care dețin permise și echipamente corespunzătoare.
Autoritățile afirmă că scopul acestor măsuri este de a „protejaza mediul natural și a controla numărul de vizitatori”.
Pot reperele naturale ale Europei să facă față turismului de masă?
Situația din Tenerife reflectă îngrijorările apărute în alte regiuni ale Europei unde ecosistemele sunt afectate de numărul mare de turiști, iar localnicii, uneori, reacționează vehement.
În Italia, autoritățile din Veneția au introdus și apoi majorat o taxă de intrare pentru vizitatorii temporari, cu scopul de a reduce aglomerația orașului istoric, în timp ce insula Sardinia a început să interzică utilizarea prosoapelor de plajă și să ceară rezervări anticipate pentru accesul pe anumite plaje, supuse presiunii turistice de mult timp.
Locuitorii din destinații turistice populare, cum ar fi Amsterdam și Santorini, devin tot mai vocali împotriva efectelor negative ale turismului. La începutul lunii aprilie, cetățeni din toată Spania au organizat proteste împotriva turismului de masă, la puțin timp după ce locuitorii din Barcelona au stropit turiștii cu apă și au scandat „turiști, mergeți acasă”.
Proteste împotriva turismului de masă și în Tenerife
În aprilie anul trecut, pe insula Tenerife, manifestanții au organizat o grevă a foamei împotriva construcției de hoteluri. Unii locuitori au declarat că nu-și mai pot permite locuințe pe insulă și sunt nevoiți să doarmă în mașini sau în peșteri.
Fundația Telesforo Bravo-Juan Coello îndeamnă acum guvernul să adopte măsuri mai stricte pentru protejarea Teide și a altor zone naturale din Insulele Canare.
Odată cu sosirea verii, semnele indică un nou sezon tensionat, pe măsură ce Spania se confruntă cu întrebări legate de numărul și modul în care turiștii ar trebui să exploreze comorile naturale ale țării.