Xi Jinping: Războaiele comerciale afectează stabilitatea economică globală. Trecutul arată o tendință ireversibilă către o lume multipolară și o globalizare economică

Xi Jinping: Războaiele comerciale afectează stabilitatea economică globală. Trecutul arată o tendință ireversibilă către o lume multipolară și o globalizare economică
BEIJING, April 9, 2025 -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, delivers an important speech at a central conference on work related to neighboring countries in Beijing, capital of China. The conference was held from Tuesday to Wednesday.,Image: 985325407, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Xi a exprimat aceste puncte de vedere în cadrul unei întâlniri cu liderul Partidului Popular Cambodgian și cu președintele Senatului, Samdech Techo Hun Sen, conform surselor de stat Xinhua.

Xi a subliniat că istoricul demonstrează o tendință de neoprit spre o lume multipolară, globalizare economică și diversitate culturală, adăugând că nicio națiune nu își dorește să se izoleze.

„Războaiele comerciale subminează baza sistemului comercial multilateral și afectează ordinea economică globală”, a spus Xi, cerând statelor să colaboreze, să se respecte reciproc și să contribuie la construirea unei comunități cu un viitor mai luminos pentru umanitate.

În fața unei noi etape de revitalizare colectivă în Asia, Xi a menționat că China își va continua politica de stabilitate în diplomatia sa de vecinătate și va intensifica colaborarea cu națiunile învecinate.

Președintele Chinei în vizită în Asia

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns joi la Phnom Penh, capitala Cambodgiei, pentru faza finală a turneului său în Asia de Sud-Est, conform imaginilor difuzate de media de stat chineză CGTN, notează AFP.

Vizita lui Xi Jinping a început în Vietnam, continuând apoi în Malaezia, cu scopul de a întări relațiile comerciale cu aceste țări și de a contracara tarifele vamale impuse de administrația actuală americană.

Xi a aterizat joi pe aeroportul din Phnom Penh, fiind întâmpinat de regele Norodom Sihamoni într-o ceremonie militară.

După ceremonia oficială, Xi s-a întâlnit cu fostul lider Hun Sen și cu fiul său, premierul Hun Manet, conform informațiilor oficiale disponibile.

China, ca principal partener comercial pentru Cambodgia, este cel mai mare investitor străin din această țară, având în vedere că deține peste o treime din datoria externă a Cambodgiei, care se ridică la 11 miliarde de dolari, conform datelor din partea Fondului Monetar Internațional.

De asemenea, Phnom Penh este unul dintre cei mai fideli aliați ai Beijingului în Asia. Hun Manet a caracterizat vizita lui Xi Jinping ca o dovadă de prietenie ‘solida’.

Într-un videoclip din această săptămână, el a menționat că cele două țări ‘au interese reciproce bazate pe principiile respectării suveranității, egalității și neamestecului în afacerile interne’, adăugând că Beijingul a avut un ‘rol crucial’ în dezvoltarea socio-economică a Cambodgiei.

Relațiile diplomatice dintre China și Cambodgia sărbătoresc 67 de ani, coincizând cu comemorarea a 50 de ani de la cucerirea Phnom Penh de către Khmerii Roșii, care au fost sprijiniți de Beijing, la 17 aprilie 1975.

La începutul lunii aprilie, administrația americană a anunțat o taxă vamală de 49% pentru produsele din Cambodgia, una dintre cele mai mari impuse vreodată.

Aceste taxe, care afectează multe fabrici deținute de chinezi, au fost ulterior reduse la 10% pentru o perioadă de 90 de zile, la fel ca în cazul altor țări, însă excluzând China.

Recomandari
Show Cookie Preferences