TRANSMISIE LIVE: Ceremonia de primire a Sfintei Lumini la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Slujba Sfintei Lumini este considerată un miracol al ortodoxiei, desfășurându-se anual cu ocazia Paștelui la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare. Se crede că, în acest moment, un foc divin se pogoară din cer deasupra Sfântului Mormânt, manifestându-se diferit de la an la an. În primele minute, acest foc nu provoacă arsuri.
Trinitas TV va transmite în direct pe Youtube ceremonia de primire a Sfintei Lumini la Ierusalim:
Deși Sfânta Lumină nu se coboară la aceeași oră în fiecare an, aceasta apare întotdeauna în cadrul Vecerniei de Paști, atunci când se roagă creștinii ortodocși la Sfântul Mormânt, conform celor de la Basilica.
Această seară, Sfânta Lumină va fi adusă în România de la Ierusalim și va fi primită la Catedrala Patriarhală, aproximativ la ora 19:00, de către Patriarhul Daniel. Lumina va fi distribuită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.
Sfânta Lumină, un miracol ortodox
Lumina Sfântă este recunoscută ca un miracol ortodox, având loc anual în perioada Paștelui la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30. Deasupra Sfântului Mormânt, la acest moment, un foc divin se aprinde din ceruri, având caracteristici unice în fiecare an și, în primele momente, nu provoacă arsuri.
Această Lumină este adusă pentu credincioși de către Patriarhul Ierusalimului.
Verificarea Sfântului Mormânt începe încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei responsabili de examinare, care nu sunt creștini, sunt polițiști civili. De regulă, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel.
Acestora le revine responsabilitatea de a controla încăperea Sfântului Mormânt pentru a preveni orice sursă de foc. De asemenea, aceștia verifică corporal persoanele ce vor intra în momentul ceremoniei religioase. La momentul potrivit, luminile se sting, iar uşa se sigilează, rămânând doar gardienii.
După finalizarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este supus unei verificări de către polițiști, în prezența martorilor de diverse confesiuni. Patriarhul deschide intrarea și pătrunde în prima încăpere, Capela Îngerului, fiind însoțit conform tradiției doar de un arab de religie islamică. Apoi, acesta intră singur în încăperea Mormântului și se îngenunchează în fața lespedei.
Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică pot observa o lumină asemănătoare unui fulger, care coboară prin cupola de deasupra Capelei Sfântului Mormânt, ajungând până la lespedea acestuia și aprinzând vata așezată deasupra.
Responsabilitatea patriarhului este de a lua această vată aprinsă și a o plasa în două cupe de aur. Apoi, el se întoarce în Capela Îngerului, unde aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, după care iese și împarte lumina celor prezenți.