Ilie Bolojan solicită reexaminarea modificărilor aduse Legii energiei electrice și gazelor naturale. Problematica ridicată de președinte

Ilie Bolojan solicită reexaminarea modificărilor aduse Legii energiei electrice și gazelor naturale. Problematica ridicată de președinte
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut o conferință de presă, marți, 8 aprilie 2025, la Palatul Cotroceni / captură video Facebook - Ilie Bolojan

Președintele interimar Ilie Bolojan a înaintat Parlamentului României o solicitare oficială pentru reexaminarea modificărilor aduse Legii energiei electrice și gazelor naturale. Acest act legislativ are ca scop stabilirea responsabilităților pentru companiile care doresc să extindă rețeaua de distribuție a gazelor naturale și include clauze ce prevăd încetarea automată a contractelor în cazul nerespectării anumitor obligații, conform Administrației Prezidențiale.

Legea a fost adoptată de Parlament și înaintată pentru promulgare pe 5 aprilie 2025. Aceasta prevede, în principal, noi obligații și termene pentru concesionarii serviciilor de distribuție a gazelor, precum și stabilirea unor situații ce pot duce la încetarea automată a contractelor de concesiune.

„Este esențial să evaluăm dacă termenul de un an stabilit prin modificările aduse articolului 104 din Legea nr. 123/2012 este suficient din punct de vedere obiectiv pentru aplicarea sancțiunii de încetare de drept a contractului de concesiune, chiar și în condițiile în care există piedici obiective, juridice sau tehnice ce pot împiedica desfășurarea procedurilor administrative stipulate de lege”, subliniază cererea de reexaminare transmisă de Administrația Prezidențială.

„Având în vedere că noile reglementări legislative vor afecta inclusiv contractele de concesiune deja încheiate, în care părțile au acceptat un set de drepturi și obligații pe un fundal specific, dorim să ne asigurăm că noile reguli nu vor compromite securitatea raporturilor juridice”.

Bolojan solicită, de asemenea, clarificări în legătură cu termenii „pasivitate” și „dezinteres” folosiți în textul legii referitor la companiile care solicită autorizații de la ANRE și care nu îndeplinesc cerințele legale de autorizare datorită „pasivității sau dezinteresului acestora”.

Președintele interimar cere modificări și pentru a alinia legislația privind energia și gazele cu reglementările existente și cu programul de investiții „Anghel Saligny”, pentru a sprijini finalizarea proiectelor și țintelor de investiții.

„Este de asemenea important ca soluțiile legislative propuse prin legea supusă reexaminării să respecte cadrul legislativ existent, respectiv Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordonanța de urgență nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții «Anghel Saligny», astfel încât intențiile deja exprimate de legiuitor – de a face posibile realizarea unor priorități de investiții care contribuie la dezvoltarea României și garantarea alimentării cu gaze naturale a consumatorilor finali – să nu fie afectate.

Recomandari
Show Cookie Preferences