Un an de la inaugurarea spitalului construit din donații de Asociația Dăruiește Viață: Numărul copiilor tratați

În primul său an de operare, spitalul dezvoltat de Asociația Dăruiește Viață a oferit tratamente pentru peste 3.500 de pacienți, conform declarațiilor dr. Anna Kadar, director medical al instituției. Organizația a anunțat planurile de a construi o nouă clădire destinată spitalului, care va prelua secțiile rămase din vechea clădire a spitalului Marie Curie. Proiectarea noii clădiri este în curs de desfășurare, iar finalizarea este estimată pentru anul 2030.
„Până în 2030, întregul campus va fi complet, cu noile clădiri operaționale, astfel încât toate secțiile din vechiul spital să se mute aici”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreședinte și co-fondatoare a Asociației.
Spitalul a devenit funcțional pe 16 aprilie 2024, iar în noua clădire au fost relocate câteva secții de la Spitalul de Copii Marie Curie din București, inclusiv Oncologie, Neurochirurgie, Chirurgie și Terapie Intensivă, precum și un bloc operator cu cinci săli de operație.
Secția de Oncologie oferă tratamente multidisciplinare pentru copii
În prima sa antrenament, noul bloc operator a realizat peste 4.000 de intervenții chirurgicale, iar secția de Neurochirurgie a înregistrat 490 de internări, cu o creștere de 70% față de anul precedent.
Secția de Chirurgie, de asemenea relocată, a avut 1.042 de pacienți tratați.
Secția de Oncologie, unică în România prin abordarea sa multidisciplinară a copiilor cu cancere, a tratat mai mult de 100 de pacienți, incluzând atât cazuri aflate în observație cât și cazuri noi.
„Am depășit numărul de 100 de pacienți tratați, iar copiii vin mai optimiști. Ne-am coordonat eficient cu colegii din celelalte secții și am realizat colaborări internaționale”, a declarat dr. Ruxandra Vidlescu, șefa secției.
Începând cu octombrie 2024, noua infrastructură a permis lansarea primei linii de gardă pentru pacienți cu politraumă din București.
„Mutarea în noul spital ne-a permis să creăm prima linie de gardă pentru politraumatiste în București, crescând cu 70% numărul pacienților tratați”, a declarat dr. Sorin Târnoveanu, șeful secției de Neurochirurgie.
Facilități moderne pentru copii și părinți
Noul spital oferă condiții moderne de tratament, cu saloane ce au maxim două paturi și grup sanitar propriu, dar și cabinete de tratament și spații pentru personalul medical.
Printre facilitățile pentru pacienți și familiile acestora se numără cinema, un studio radio care transmite Radioul Dăruiește Viață, grădină interioară, observator astronomic, sală de sport și zone de joacă.
„După o experiență dificilă în diverse spitale, acum venim cu bucurie în această nouă clădire”, a relatat mama unui pacient de 9 ani, internat la secția de Neurochirurgie.
„Știu că șansele de a pleca sănătos sunt mari. Fiul meu, impresionat de cum a fost realizat spitalul, a ales să doneze economiile sale din alocație pentru a ajuta alți copii”, a adăugat ea.
Standarde de tratament internaționale
Asociația Dăruiește Viață a facilitat colaborări internaționale cu spitale renumite din SUA și Olanda, axate pe oncologie pediatrică, pentru instruiri și cursuri destinate echipelor medicale, precum și pentru analize specializate. Scopul este îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice.
„Am construit acest spital cu gândul la pacienți, familiile acestora și la respectul față de cadrele medicale. Mulțumim celor peste 350.000 de donatori și celor peste 8.000 de companii care ne-au sprijinit. Este reconfortant să vedem impactul pozitiv în viața copiilor cu boli grave”, afirmă Carmen Uscatu, președintele Asociației.
„Ne străduim să oferim condiții de tratament comparabile cu cele din Europa de Vest. Este nevoie de unitate pentru a dezvolta viitorul acestui spital, iar invitația rămâne deschisă pentru toți cei care doresc să contribuie cu donații sau sponsorizări”, a adăugat fondatoarea Asociației.
Planuri pentru o nouă clădire de spital în următorii 5 ani
„Dorim să transformăm Spitalul Marie Curie în primul Campus Medical Pediatric din România, un model și pentru Europa de Sud-Est, iar acest vis poate fi realizat doar prin colaborare”, a afirmat Oana Gheorghiu.
Construirea acestui campus medical reprezintă prioritatea Asociației Dăruiește Viață pentru următorii 5 ani. A doua etapă va include o nouă clădire care va fi conectată cu prima și va include toate celelalte secții din Spitalul Marie Curie.
Încă din începutul lui 2025, echipele medicale colaborează cu arhitecții pentru a defini schemele funcționale și proiectele pentru construcție, iar conceptul tehnic preliminar ar urma să fie gata la finalul anului 2025.
De asemenea, se desfășoară lucrări de pregătire a terenului de construcție prin identificarea și relocarea rețelelor de instalații.
În curtea spitalului sunt planificate demolări ale unor anexe existente.
Este de asemenea prevăzută construcția unei biserici destinate spitalului.
53 de milioane de euro investiți în prima clădire a spitalului
Inițiativa #NoiFacemUnSpital a reprezentat o investiție de 53 de milioane de euro pentru prima clădire a spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață, care a devenit funcțională acum un an. Fondurile au fost colectate exclusiv din donații de la persoanele fizice și sponsorizări.
Proiectat inițial ca o clinică de trei etaje, spitalul a fost extins la o capacitate de 12.000 mp, cu 9 niveluri și peste 140 de paturi.
Construirea fundației a început în iunie 2018, iar prima clădire, centrala termică și stația de ozonare au fost finalizate în noiembrie 2023.
Din aprilie 2024, spitalul oferă tratamente pentru copii cu vârste între 0 și 18 ani, care au fost mutați din secțiile de Oncologie, Neurochirurgie, Chirurgie și ATI de la Spitalul Marie Curie.
Asociația Dăruiește Viață continuă să se ocupe de întreținerea spitalului, organizând periodic activități pentru dezvoltarea psiho-socială a pacienților și părinților, precum și investiții în formarea profesională a personalului medical.