Începând cu aprilie, se deschide sezonul provocărilor pentru alergici. Dr. Cristina Ciobanu, alergolog MedLife: „Există pacienți cu simptome persistente care ajung la noi prea târziu”

În România, 25% dintre adulți și 33% dintre copii sunt afectați de alergii. Incidența este și mai ridicată în marile orașe, iar numărul persoanelor cu alergii respiratorii persistente este în creștere, afectându-i pe cei care nu se confruntau cu aceste probleme strict în sezonul de primăvară. Dr. Cristina Ciobanu, alergolog la Hyperclinica MedLife din Brașov, subliniază că mulți pacienți ajung la medic prea târziu, când calitatea vieții le este deja afectată.
„Există pacienți care manifestă simptome tot anul, cum ar fi nas înfundat, secreții nazale, mancarimi la nivelul ochilor și strănuturi frecvente. Aceștia deseori le asociază cu aerul condiționat, praful sau oboseala. Totuși, adesea este vorba despre o alergie cronică neidentificată și netratată adecvat”, explică dr. Cristina Ciobanu, specialist în alergologie și imunologie clinică.
Alergia respiratorie nu mai este o problemă sezonieră
Conform expertului, multe persoane cred eronat că alergiile respiratorii se manifestă doar primăvara. Totuși, chiar dacă luna aprilie marchează o perioadă de intensificare a simptomelor, sezonul alergiilor a început deja din februarie, odată cu înflorirea pomilor: „La sfârșitul lunii februarie, arinul înflorește, ceea ce aduce primii pacienți în cabinetul de alergologie. După arin, urmează mesteacănul, care generează simptome severe, iar din aprilie, debutul polenurilor de graminee și timoftica agravează lucrurile. Specialiștii observă o aglomerare a cazurilor din primăvară până în toamnă, datorită apariției ambroziei, fitocenoză cu un impact semnificativ asupra sănătății”, afirmă dr. Ciobanu.
De fapt, expunerea la alergeni respiratori este constantă pe parcursul întregului an: acarieni, mucegaiuri și părul animalelor fiind printre cei mai comuni. „Schimbările climatice contribuie la prelungirea și intensificarea sezonului alergic. Există pacienți cu simptome continue, nu doar de primăvară, dar de multe ori ajung la medic doar când simptomele devin mai severe”, atrage atenția medicul.
Netratarea alergiilor respiratorii poate genera complicații grave. Printre cele mai frecvente se numără otitele, în special la copii. Unele persoane pot necesita intervenții chirurgicale repetate pentru polipoză nazală recurentă, care se identifică frecvent pe fond alergic, detaliază dr. Ciobanu.
Cea mai serioasă problemă ce rezultă din lipsa tratamentului adecvat al alergiilor este astmul. „Rinita alergică netratată poate progresa către astm. Nu este doar o inconveniență – este o afecțiune care influențează semnificativ calitatea vieții: afectând respirația, somnul, concentrare și energizare”, subliniază alergologul.
Alergiile pot apărea la orice vârstă
Contrar credinței populare, alergiile respiratorii nu afectează doar copiii, ci pot apărea la orice etapă a vieții. Dr. Ciobanu explică: „Se discută despre atopie, o predispoziție genetică pentru dezvoltarea alergiilor, moștenită adesea de la părinți, și care se poate manifesta oricând. Am întâlnit cazuri de diagnosticare după vârsta de 60 de ani. De exemplu, un pacient cu tuse persistentă a fost testat și a rezultat pozitiv pentru alergii, în ciuda faptului că a fost expus la aceleași alergene timp de 60 de ani“, explică ea. Alergiile pot apărea fie dintr-o predispoziție ereditară, fie ca rezultat al expunerii la alergeni pe parcursul vieții, organismul devenind mai sensibil la factorii de mediu.
De ce pacienții evită consultațiile la alergolog
Mulți pacienți confundă simptomele alergice cu cele ale unei răceli sau cred că acestea se vor ameliora de la sine. Unii aleg să se auto-mediceze, utilizând spray-uri nazale sau antihistaminice fără o indicație medicală corectă. „Pacienții vin după ani în care au abuzat de descongestionante nazale, care pot crea dependență și dăunează mucoasei nazale, accentuând problema de bază, în cazul în care aceasta era de natură alergică”, avertizează medicul.
Consultația alergologică înseamnă o anamneză detaliată, teste cutanate și uneori analize de sânge. Procesul nu este dureros și durează doar câteva minute. „Testele cutanate ne permit să stabilim, în aproximativ 15-20 de minute, la ce substanțe este alergic pacientul, facilitând astfel stabilirea unui tratament corespunzător”, adaugă dr. Ciobanu.
Tratamentul personalizat este cheia
„Tratamentul trebuie să fie adaptat fiecărui pacient. Uneori, un simplu antihistaminic sau un spray cu corticoid local sunt suficiente. Alteori, poate fi indicată imunoterapia – singurul tratament care modifică evoluția bolii moldificatoare a sensibilității la alergenul respectiv”, explică alergologul.
Pacienții trebuie, de asemenea, să învețe să evite alergenii pe cât posibil. „Reducerea expunerii la acarieni sau ambrozie nu este ușoară, dar pașii mici cum ar fi aerisirea corectă a încăperilor, curățarea saltelelor și întreținerea aparatelor de aer condiționat pot face o mare diferență”, concluzionează medicul.
Atenție la imunostimulatoare în cazul copiilor
Mulți părinți sunt îngrijorați de infecțiile frecvente ale copiilor atunci când aceștia intră în colectivitate. Dr. Cristina Ciobanu subliniază că, deși se observă o tendință crescută de administrare a imunostimulatoarelor copiilor, acestea ar trebui utilizate cu precauție și sub supravegherea unui medic specialist. „Administrarea imunostimulatoarelor în mod sistematic nu este recomandată, în special nu în perioadele când copiii sunt sănătoși, deoarece nu există o necesitate medicală”, precizează medicul.
Specialistul mai spune că multe dintre imunostimulatoare sunt folosite greșit, fără o evaluare medicală prealabilă, ceea ce poate conduce la efecte adverse. „Este o practică comună printre părinți adminsitrătă imunostimulatoare copiilor înainte de a începe colectivitatea, dar utilizarea acestora fără o necessitate medicală bine fundamentată poate aduce mai multe daune decât beneficii. Imunitatea nu trebuie stimulată constant fără o justificare reală pentru această terapie”, conchide medicul.
Este vital ca orice tratament sau supliment să fie administrat conform indicațiilor unui specialist, nu pe baza unor presupuneri. „Dacă există o afecțiune alergică sau legată de imunitate, tratamentele trebuie alese cu mare atenție și doar după o evaluare amănunțită”, concluzionează medicul.
***
Articolul are rol informativ în domeniul sănătății și este susținut de MedLife, cea mai extinsă rețea de servicii medicale private din România, menționând angajamentul de a informa și inspira o viață sănătoasă.
Sănătatea este principalul factor care contribuie la fericirea românilor. La MedLife, satisfacția pacienților ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsiți mereu medici competenți, care beneficiază de cele mai avansate tehnologii medicale și o infrastructură modernă, asigurând astfel o îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.
Află mai multe informații despre serviciile noastre accesând https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife.