O țară cu șapte victorii la Eurovision revine ca principală favorită

Cu un calendar de doar o lună înainte de marea finală a concursului Eurovision, această țară, care a obținut deja șapte titluri în competiția muzicală, este din nou considerată favorită de către casele de pariuri, având 29% șanse de câștig.
Suedia a obținut primul său trofeu în 1974 cu melodia Waterloo, interpretată de legendara trupă ABBA. Anul acesta, reprezentanții Suediei sunt de naționalitate finlandeză, ceea ce constituie o premieră.
Grupul KAJ – format din Kevin, Axel și Jakob – a fost selectat pentru a încerca să aducă al optulea trofeu pentru regatul suedez.
Melodia „Bara bada bastu” („Just have a sauna”) este un omagiu adus tradiției saunei, având un acompaniament de acordeon și fiind cântată în suedeză, limba maternă a artiștilor, care fac parte din comunitatea de limbă suedeză din Finlanda.
Titlul neobișnuit și refrenul captivant al melodiei nu reflectă deloc stilul pe care Suedia l-a prezentat în anii anteriori.
„Suedia ne-a obisnuit până acum cu producții foarte finisate, aproape de tip 'glossy', dar se pare că acum publicul este mai receptiv la aspecte mai brutale, mai multă originalitate și unicitate”, a comentat Fabien Randanne, jurnalist și expert în Eurovision.
Ultimul trofeu câștigat de Suedia a fost în 2023 cu piesa pop „Tattoo”, interpretată de Loreen, câștigătoare a concursului din 2012.
Pe măsură ce ne apropiem de finala din 17 mai de la Basel, Elveția, pariurile continuă să evolueze. Conform estimărilor, Austria se află pe locul doi cu 19% șanse de câștig, datorită melodiei „Wasted Love”, interpretată de inexpresionabilul JJ, un contratenor de 23 de ani.
Franța se află pe locul trei în topul caselor de pariuri, cu 10% șanse, cu Louane, cântăreață și actriță cunoscută în Franța, care va concura cu piesa foarte personală „Maman”.
Israelul își ocupă locul patru în clasamentul estimărilor, având 6% șanse, cu Yuval Raphael, supraviețuitor al atacului Hamas din 7 octombrie, care va interpreta balada „New Day Will Rise”, cântată în engleză, ebraică și franceză.
Olanda se clasează pe locul cinci, având 5% șanse de câștig, Artistul pop Claude Kiambe va interpreta „C’est la vie”, o melodie bilingvă în engleză și franceză.
România și Republica Moldova nu vor participa la Eurovision 2025
România nu va fi prezentă la ediția de anul acesta a Eurovision. Dan Turturică, Președintele-director general al Televiziunii Române, a anunțat că țara noastră își va relua participarea atunci când „relația dintre TVR și producătorii de muzică din România va fi resetată.”
„Decizia de a nu mai participa a fost luată în Consiliul de Administrație. În primii ani ai mandatului meu, am susținut continuitatea participării la acest concurs, însă argumentele împotrivă au crescut, iar în final s-a decis să nu participăm pentru moment. Vom reveni la Eurovision doar când colaborarea dintre TVR și producătorii de muzică din România va fi refăcută. Un aspect important a fost că Televiziunea Română promovează mulți artiști care se înscriu în concurs, însă beneficiile acestei colaborări nu s-au reflectat, ceea ce nu este cazul altor televiziuni publice,” a declarat Dan Turturică.
Anul trecut, televiziunea de stat nu a organizat selecția națională din cauze financiare, iar în 2023, România nu s-a calificat în finală.
Republica Moldova a anunțat recent că se retrage de la Eurovision 2025 din cauza „provocărilor economice, administrative și artistice”.
„Această decizie nu a fost ușoară, dar este necesară în contextul actual. Selecția națională a scos la iveală provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității pieselor și interpretărilor. Acest lucru a generat o percepție negativă în rândul specialiștilor și publicului, subliniind necesitatea unor reforme semnificative în procesul de selectare,” a concluzionat Corneliu Durnescu, directorul televiziunii naționale Moldova 1.