Gazul rusesc și Europa – o relație problematică, dar pe care Donald Trump ar dori să o revitalizeze

Gazul rusesc și Europa – o relație problematică, dar pe care Donald Trump ar dori să o revitalizeze
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Reactivarea gazoductului Nord Stream printr-o companie americană în cadrul dialogurilor pentru o soluționare a conflictului din Ucraina stârnește un interes reînnoit din partea Germaniei pentru gazul rusesc. Un astfel de demers ar putea afecta unitatea europeană, conform comentariilor lui Sylvie Kauffmann, editorialist la „Le Monde”.

Informația provine de la un dezvoltator imobiliar care a ajuns negociator grație unei întâlniri anterioare cu președintele Ucrainei, Vladimir Putin. Steve Witkoff, emisarul președintelui american, a menționat pe 14 aprilie la Fox News despre „posibilitatea revitalizării relațiilor ruso-americane prin oportunități comerciale promițătoare, capabile să aducă stabilitate în regiune”.

„Parteneriatele generează stabilitate,” a subliniat Witkoff, completat de gazda emisiunii, Sean Hannity, care a evidențiat succesul antreprenorial al acestuia.

Steve Witkoff afirmă că ne aflăm „în pragul unei schimbări semnificative pentru întreaga lume”. De asemenea, menționează că Vladimir Putin vizează „o pace durabilă” în Ucraina, cu toate că acesta a continuat bombardamentele asupra orașului Sumî, provocând 35 de victime pe 13 aprilie.

Așadar, care sunt aceste „oportunități de afaceri” menționate de emisar? Au existat discuții despre un posibil parteneriat între Washington și Kiev pentru exploatarea mineralelor și a resurselor rare în subsolul ucrainean, dar informații despre gazul rusesc au fost mai puțin expuse.

Situatia gazului rusesc și Europa este una complexă, cu rădăcini adânci, dar este posibil să fie revigorată de administrația actuală.

O reamintire scurtă: înainte de invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, prosperitatea industriei germane depindea în mare parte de gazele livrate ieftin de Moscova. Două gazoducte, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, au fost construite de Gazprom pentru a transporta acest gaz către Germania.

În ciuda avertismentelor venite din partea vecinilor și a Bruxelles-ului, Berlinul a devenit extrem de dependent de Moscova pentru aprovizionarea energetică, creând o vulnerabilitate strategică considerabilă. Această legătură a fost ruptă în urma invaziei din 2022; astfel, Germania a fost nevoită să se orienteze către gazul lichefiat importat, plătind cu 30% mai mult. Conductele de gaze au încetat să funcționeze, iar Nord Stream, o filială a Gazprom, a falimentat.

Situația pare „suprarealistă”

Economia germană nu a reușit să se recupereze complet după acest șoc. Gazul, chiar și scump, rămâne o sursă semnificativă în mixul energetic, asigurându-i dependența de combustibili fosili. Atunci când Donald Trump a început să reconecteze Rusia, promițând stabilizare în Ucraina, mai mulți industriali și lideri politici germani, din regiuni afectate de conducta de gaze, au început să se gândească la revenirea gazului rusesc.

Articole recente din publicații internaționale au aprins discuțiile. Stephen Lynch, un om de afaceri american familiarizat cu Rusia, a făcut sugestii despre achiziționarea companiei Nord Stream, iar Matthias Warnig, un fost agent Stasi implicat în Gazprom, ar fi intentat să relanseze conducta, susținut de Richard Grenell, un asociat al lui Donald Trump.

Certuri și controverse au apărut, dar la finalul lui martie, Serghei Lavrov a confirmat existența unor „discuții despre Nord Stream”, considerând ideea că Statele Unite ar putea să redeschidă relațiile Uniunii Europene cu gazul rusesc ca fiind interesantă, dar „puțin suprarealistă”.

Posibilitatea unui Nord Stream controlat de americani și efectele asupra Gazprom

„Spiritul antreprenorial american este impresionant”, a expresat Thomas Bareiss, deputat din Uniunea Creștin Democrată. Când pacea va fi restaurată între Rusia și Ucraina, relațiile se vor normaliza, sancțiunile vor fi ridicate și gazul ar putea circula, poate dintr-o conductă gândită sau controlată de SUA.

Transformarea Nord Stream într-o companie americană ar putea îmbunătăți imaginea Gazprom, iar simbolul dependenței de Rusia ar putea dispărea. Birouri de avocatură din Germania sunt deja la lucru, un oficial al Partidului Verde menționând că „Nord Stream nu este distrus” și că un semn oficial de la Ministerul Economiei ar putea relansa activitatea.

Mesajul ecologistului Robert Habeck subliniază importanța strategică a independenței față de gazul rusesc, o poziție reafirmată de Lars Klingbeil, co-lider al Partidului Social Democrat, care s-a opun la întoarcerea la gazul rusesc. Discuțiile sunt delicate, chiar și în interiorul partidelor politice.

Oricum, riscurile legate de un proiect de acest fel, care ar revitaliza inputul de gaze rusești în Europa pentru o firmă americană, ar fi problematice, în contextul în care multe țări, precum Ucraina și Polonia, ar percepe asta ca o trădare.

Recomandari
Show Cookie Preferences