Oficialii din administrația Trump se confruntă cu posibile acuzații pentru sfidarea instanței în cazurile migranților

Oficialii din administrația Trump se confruntă cu posibile acuzații pentru sfidarea instanței în cazurile migranților
Migranți expulzați din SUA în El Salvador. FOTO: El Salvador Press Presidency Off / AFP / Profimedia

Reprezentanți ai administrației Trump sunt în pericol de a fi acuzați pentru că au sfidat o hotărâre a unui judecător federal, încălcând un ordin care suspenda deportarea unor presupusi membri ai unei bande din Venezuela. Judecătorul a specificat că aceștia nu au avut șansa de a contesta decizia de expulzare, conform Reuters.

Judecătorul federal James Boasberg din Washington a stabilit că există „motive întemeiate” pentru a-i acuză pe oficiali de sfidarea penala a instanței, evidențiind un „dispreț deliberat” față de ordinul său din 15 martie, care interzicea deportarea unor individi bănuiți de legături cu o bandă din Venezuela în El Salvador, în baza Alien Enemies Act, o lege din 1798.

Mulți avocați și membrii familiilor migranților susțin că persoanele deportate nu fac parte dintr-o bandă și nu au avut ocazia să conteste acuzațiile aduse de guvernul american.

Decizia judecătorului marchează o declarație fermă din partea unui magistrat, sugerând că administrația ar putea fi sancționată, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie. Această hotărâre intensifică confruntarea dintre puterea judecătorească și cea executivă.

„Este o mustrare severă adresată administrației și deschide calea unor proceduri menite să determine cine a ignorat ordinele instanței,” a declarat profesorul Jonathan Hafetz de la Universitatea Seton Hall. El a subliniat că reprezintă un alt pas spre un conflict inevitabil cu instanțele.

Steven Cheung, directorul de comunicare al Casei Albe, a anunțat pe platforma X că administrația va solicita imediat o cale de atac la instanțele superioare.

Administrația Trump este implicată în peste 150 de procese legate de politicile adoptate în primele trei luni de mandat. Analiștii și liderii democrați susțin că, în anumite cazuri, oficialii întârzie voit aplicarea hotărârilor judecătorești nefavorabile.

Un alt caz aflat în atenția instanțelor este cel al lui Kilmar Abrego Garcia, un migrant deportat eronat în El Salvador. O judecătoare federală din Maryland a anunțat marți că va extinde ancheta pentru a verifica dacă ordinul de repatriere a fost ignorat, dar a menționat că nu va decide deocamdată asupra sfidării instanței.

După ce Boasberg a suspendat deportările, Donald Trump a cerut demiterea judecătorului, ceea ce a generat o reacție rară din partea președintelui Curții Supreme, John Roberts, care a subliniat că neînțelegerile cu deciziile instanțelor trebuie rezolvate prin apeluri, nu prin demiteri.

Ordinul lui Boasberg a fost emis pe 15 martie, în timp ce două avioane cu migranți venezueleni erau deja în zbor spre El Salvador. Deși ordinul a fost dat înainte ca aceștia să fie predați autorităților salvadoriene, migranții au fost plasați în detenție într-un centru de confinement pentru terorism.

În decizia de miercuri, judecătorul a menționat o postare redistribuită de secretarul de stat Marco Rubio, în care președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, a comentat ironic cu „Oopsie… Prea târziu” referitor la ordinul judecătoresc. Boasberg a afirmat că astfel de reacții sugerează că ordinul instanței a fost sfidat „intenționat și cu satisfacție”.

Administrația Trump susține că nu a încălcat ordinul, argumentând că avioanele părăsiseră deja spațiul aerian al SUA la momentul emiterii acestuia și că instanța nu are autoritatea de a forța guvernul să recheme migranții din afara țării.

Cazul se leagă de decizia administrației de a aplica Alien Enemies Act, o lege de peste 200 de ani, cunoscută cel mai bine pentru utilizarea sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când imigranți japonezi, germani și italieni au fost internați și deportați.

Judecătorul a sugerat că o soluție pentru a evita sancțiunile ar fi ca administrația să permită migranților deportați să conteste în instanță decizia de expulzare, fără a necesita readucerea acestora în SUA. Boasberg a adăugat că guvernul poate explora și alte metode de conformare.

Pe 8 aprilie, Curtea Supremă a suspendat temporar ordinul lui Boasberg, dar a stabilit că toți cei vizați de deportare în baza legii din 1798 trebuie să aibă posibilitatea de a contesta decizia în instanță. Boasberg a subliniat miercuri că această suspendare nu anulează obligația guvernului de a respecta ordinul cât timp acesta a fost valid.

Recomandari
Show Cookie Preferences