Unul din oamenii de știință care a câștigat Premiul Nobel anul trecut atrage atenția asupra pericolelor ce amenință cercetarea în SUA: „Situația a devenit destul de alarmantă”

Unul din oamenii de știință care a câștigat Premiul Nobel anul trecut atrage atenția asupra pericolelor ce amenință cercetarea în SUA: „Situația a devenit destul de alarmantă”
Profesorul David Baker, fotografiat în laboratorul său de cercetare în data de 10 octombrie a anului trecut, la o zi după ce a fost anunțat ca laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, FOTO: Lindsey Wasson / AP / Profimedia Images

David Baker, profesor de biochimie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a primit Premiul Nobel pentru Chimie. Cu toate acestea, scăderea importanței cercetării și tăierile drastice ale finanțării pentru știință de către administrația fostului președinte Trump au determinat 15 dintre doctoranzii și cercetătorii postdoctorali ai lui Baker să ia în considerare plecarea din Statele Unite, conform NBC News.

O criză de finanțare semnificativă îi obligă pe Baker și colegii săi de la Institutul pentru Proiectarea Proteinelor să reevalueze resursele și să facă reduceri.

„Există atât de mulți oameni remarcabili care doresc să vină, dar nu le putem oferi oportunitatea”, a declarat Baker într-un interviu recent pentru NBC News. „Premiul Nobel a fost doar un moment efemer. Totuși, situația a devenit destul de sumbră”, a adăugat acesta.

Baker a fost distins cu Nobelul pentru Chimie anul trecut alături de cercetătorii Demis Hassabis și John Jumper pentru studiile lor privind „blocurile de construcție ale vieții”, și anume proteinele.

Cercetătorii sunt preocupați de reducerea finanțării științifice în SUA

Tăierile financiare și alte politici adoptate de administrația Trump au generat temeri referitoare la un posibil val de plecări ale cercetătorilor, un studiu realizat de Nature pe un eșantion de peste 1.200 de oameni de știință arătând că, la sfârșitul lunii trecute, 75% dintre respondenti iau în calcul părăsirea Statelor Unite.

Administrația Trump a anunțat reduceri masive de personal în cadrul agențiilor federale, iar Institutele Naționale de Sănătate (NIH) au semnalat probleme grave care afectează activitatea acestora din cauza reducerilor de buget.

Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, condus de Elon Musk, a suspendat contracte în valoare de miliarde de dolari pentru a reduce cheltuielile.

„În prezent, din cauza tăierilor de finanțare, nu mai putem accepta noi participanți în studiile financiare de către stat, nu putem iniția noi cercetări și, practic, nu putem demara activități noi”, a declarat Rachel Bender Ignacio, cercetătoare în boli infecțioase la UW Medicine, care și-a redus salariul pentru a putea susține financiar alți membri ai echipei.

Domenii cruciale de cercetare, amenințate

Chiar și domenii de cercetare considerate necontroversate din punct de vedere politic, cum ar fi cele legate de Alzheimer sau cancer, sunt afectate de tăierile de finanțare, ceea ce ar putea conduce la întârzieri semnificative în dezvoltarea tratamentelor și terapiilor.

„Am explorat numeroase planuri alternative”, a declarat Thomas Grabowski, director al Centrului de Cercetare pentru Boala Alzheimer de la Universitatea din Washington, referindu-se la încetinirea procesului de acordare a granturilor. „Când observi că lucrurile întârzie luni întregi, devine din ce în ce mai greu de răspuns la întrebările tale”, a spus el.

Universitatea a obținut în anul precedent aproximativ 1.220 de granturi de la NIH, în valoare totală de aproximativ 648 de milioane de dolari. În acest an, procedurile de aprobat au fost întârziate, iar peste 600 de granturi rămân în incertitudine.

Cercetătorii afirmă că sunt lăsați „în întuneric”, așteptând clarificări importante din partea agenției, care în ultimele luni a fost concentrată pe îndeplinirea directivele administrației Trump referitoare la eliminarea inițiativelor privind diversitate, echitate și incluziune (DEI).

„Decizia de a reduce sau de a suspenda aceste inițiative este extrem de alarmantă și, sincer, am senzația că se aplică măsuri drastice la nivel federal,” a declarat Andrea Gilbert, o avocată pensionată care a beneficiat de tratament pentru Alzheimer sub îngrijirea lui Grabowski.

Recomandari
Show Cookie Preferences