Criza de numerar forțează sirienii să aștepte ore întregi pentru a-și încasa salariile. Uneori, trebuie să-și ia o zi liberă pentru a retrage bani.

Criza de numerar forțează sirienii să aștepte ore întregi pentru a-și încasa salariile. Uneori, trebuie să-și ia o zi liberă pentru a retrage bani.
ATM in Damasc, in 16 aprilie , 2025. .Credit line: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

Stând pe trotinetă în fața unei bănci din centrul Damascului, Abu Fares are o expresie obosită, așteptând să-și primesc o parte din pensie.

„Sunt aici de patru ore și încă nu am reușit să-mi scot pensia”, a declarat bărbatul de 77 de ani, care a preferat să nu își dezvăluie numele.

„Bancomatele nu au suficiente fonduri, iar cozile sunt foarte lungi”, a mai spus el.

După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad în decembrie anul trecut, Siria a avut dificulăți în a se recupera după aproape 14 ani de război civil, iar sectorul bancar nu face excepție.

Decenii de sancțiuni impuse regimului Assad, pe care noile autorități încearcă să le elimine, au lăsat aproximativ 90% dintre sirieni sub pragul sărăciei, conform Națiunilor Unite.

Lipsa de lichiditate a determinat autoritățile să limiteze drastic retragerile de numerar, iar mulți cetățeni se confruntă cu dificultăți în a accesa banii.

Înainte de căderea sa, aliatul lui Assad, Rusia, controla tipărirea bancnotelor. Autoritățile actuale au declarat o singură dată că au primit un transport de bancnote din Moscova după înlăturarea lui Assad.

Într-o țară cu vibrații de 1,25 milioane angajați în sectorul public, funcționarii trebuie să aștepte la una dintre cele două bănci de stat sau la bancomatele acestora pentru a realiza retrageri, care sunt limitate la aproximativ 200.000 de lire siriene, echivalentul a circa 20 de dolari pe piața neagră pe zi.

În unele situații, oamenii sunt nevoiți să își ia o zi liberă doar pentru a retrage banii. „Sunt persoane în vârstă, bolnave… nu putem continua în acest fel”, a spus Abu Fares.

„Dezactivăm bancomatele la finalul programului.”

„Există o evidentă lipsă de numerar, motiv pentru care dezactivăm bancomatele la finalul zilei de lucru”, a declarat pentru AFP o angajată a unei bănci private, preferând să rămână anonimă.

O coadă de aproximativ 300 de persoane se întinde în fața Băncii Comerciale a Siriei. Unii dintre ei stau direct pe pământ.

Afraa Jumaa, un funcționar public, a menționat că majoritatea banilor pe care îi retrag sunt folosiți pentru biletele de călătorie către bancă și apoi spre casă.

„Condițiile sunt extrem de dificile și trebuie să ne retragem salariile cât mai repede”, a afirmat bărbatul de 43 de ani.

„Nu este normal să petrecem zile întregi pentru a retrage sume atât de mici.”

Valoarea monedei locale a scăzut semnificativ de la declanșarea războiului civil în 2011, când dolarul era evaluat la 50 de lire siriene.

Economistul Georges Khouzam a explicat că comercianții de valută, a căror activitate a fost interzisă în timpul regimului Assad, „au restricționat deliberat fluxurile de numerar în lire siriene pentru a provoca fluctuații rapide pe piață și a obține profit.”

Muntaha Abbas, o funcționară de 37 de ani, a spus că a fost nevoită să se întoarcă de trei ori pentru a-și putea retrage salariul complet de 500.000 de lire siriene.

„Există multe bancomate în Damasc, dar foarte puține funcționează”, a subliniat ea.

După cinci ore de așteptare, a reușit într-un final să retragă 200.000 de lire siriene.

Recomandari
Show Cookie Preferences