Crin Antonescu își exprimă regretul pentru declarația privind executarea traficanților de droguri: „A fost o afirmație nefericită, deși nu am dorit să fie așa”

Crin Antonescu își exprimă regretul pentru declarația privind executarea traficanților de droguri: „A fost o afirmație nefericită, deși nu am dorit să fie așa”
Crin Antonescu / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR-Minorități, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru RFI România că se simte regretat în legătură cu declarația făcută la Antena 3 CNN referitoare la executarea traficanților de droguri, subliniind că situația actuală a țării reprezintă un eșec al statului român.

Antonescu a descris afirmația sa ca fiind una nefericită și a catalogat moartea recentă a unui tânăr de 20 de ani din cauza consumului de droguri ca un act odios.

„A fost o afirmație pe care, dacă vreți, o regret. A fost o declarație nefericită, deși nu am intenționat acest lucru. Am vorbit din indignare, având în vedere episodul cu acest tânăr, Rareș, care a murit, un lucru absolut odios”, a declarat candidatul alianței „România, înainte!”.

De asemenea, el a subliniat că, în eventualitatea în care va ajunge la Cotroceni, nu va solicita reintroducerea pedepsei capitale.

„Nimeni nu trebuie să se gândească că voi cere reintroducerea pedepsei cu moartea”, a precizat Antonescu.

Referitor la situația României în ceea ce privește combaterea traficului de droguri, Antonescu consideră că este un eșec al statului român și al partidelor de guvernare.

„Este un eșec al statului român în cele din urmă. Aceste partide (n.red: PSD, PNL, UDMR) trebuie să își asume răspunderea, considerând că alternativele nu sunt mai competente. Aceste partide, aceste Guverne, trebuie să facă mai mult”, a afirmat Crin Antonescu.

În același interviu, el a menționat că intenționează să reformeze Agenția Națională Antidrog, inspirându-se din modelul american.

„Programul meu propune reorganizarea agenției naționale antidrog, pe model american, cu multă putere, cooperare și obiective clare pentru a combate acest fenomen de la sursă, adică de la traficanți. Susțin pedepse maxime, fără scutiri sau reduceri pentru dealerii recidiviști. De asemenea, sunt necesare măsuri de protecție și ajutor pentru victime, care devin din ce în ce mai numeroase”, a explicat Antonescu.

Declarațiile anterioare ale lui Antonescu

Întrebat despre cazul tânărului decedat în urma unei supradoze, Crin Antonescu a descris situația ca „un episod cumplit” și a reiterat într-o altă declarație că dorește reorganizarea Agenției Naționale Antidrog „după modelul american”.

„Pedepse maxime pentru traficanți, cu strictețe! Sincer vă spun, dacă ar fi posibil, aș aplica sancțiuni ca în China. Știu că nu este realizabil și că este grav ceea ce spun, dar asta ar fi soluția mea”, a adăugat Antonescu.

El a mai menționat că nu planifică reintroducerea pedepsei cu moartea.

„Am dorit doar să exprim un sentiment pe care ar trebui să-l aibă toți conducătorii României în fața unor astfel de evenimente. Gândiți-vă că ar fi putut fi copilul vostru în acea situație. Gândiți-vă la gradul de dezumanizare atins de spectatori în momentele respective! În fața unor astfel de fapte, aș lua măsuri pentru a închide acele zone pe platforme, dacă aș fi președinte”, a continuat Crin Antonescu.

Candidatul la prezidențiale consideră că traficanții de droguri „trebuie pedepsiți cu cea mai mare severitate”.

Expert: „Pedeapsa capitală nu descurajează infracțiunile”

Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile antidrog, a comentat declarațiile lui Crin Antonescu.

„Realist vorbind, astfel de afirmații seamănă cu cele formulate de fostul președinte din Filipine, Rodrigo Duterte, care se află acum sub investigație pentru crime împotriva umanității din cauza campaniei sale dure împotriva drogurilor, ce a rezultat în moartea a zeci de mii de persoane”, a explicat Vlad Zaha.

„Există un consens internațional crescut conform căruia pedeapsa capitală nu descurajează infracțiunile comparativ cu închisoarea. Mai mult, este o sursă sigură de condamnare a nevinovaților și este adesea aplicată abuziv împotriva persoanelor vulnerabile sau minorităților. De aceea, peste 100 de țări au abandonat-o în ultimii 50 de ani, iar aceasta este interzisă în Uniunea Europeană”, a adăugat criminologul.

Vineri dimineață, la RFI, Crin Antonescu a afirmat că este de acord cu tot ce a spus expertul, mai puțin cu comparația cu fostul președinte din Filipine: „În afară de această comparație, pentru că nu am cerut reintroducerea pedepsei cu moartea. Cu această excepție, expertul are dreptate.”

Recomandari
Show Cookie Preferences