China lansează un avertisment sever către țările captive în conflictul comercial cu SUA

China lansează un avertisment sever către țările captive în conflictul comercial cu SUA
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său american Donald Trump, FOTO: Dilara Irem Sancar / AFP / Profimedia Images

Luni, autoritățile chineze au acuzat Washingtonul de abuzuri prin impunerea de taxe vamale și au avertizat națiunile globale să nu finalizeze acorduri economice cu Statele Unite care să dezavantajeze Beijingul. Aceasta reprezintă o intensificare a retoricii în contextul escaladării războiului comercial între cele două economii de top ale lumii.

Ministerul Comerțului din China a declarat că se va opune cu fermitate oricărei părți care ar decide să ajungă la o înțelegere pe seama intereselor chineze și va implementa contramăsuri în mod hotărât și reciproc.

Declarațiile ministerului sunt un răspuns la o informație din Bloomberg, conform căreia administrația Trump ar putea exercița presiuni asupra țărilor care solicită scutiri de taxe din partea SUA pentru a le determina să își reducă comerțul cu China, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni.

Recent, președintele Donald Trump a suspendat o serie de taxe severe aplicate altor țări, cu excepția Chinei.

Ulterior, Washingtonul a crescut taxe la importurile chinezești până la 145%, determinând Beijingul să răspundă cu taxe de retorsiune de 125% pentru produsele americane, stabilind astfel un adevărat embargou comercial între cele două părți.

Săptămâna trecută, China a transmis că nu are de gând să mărească aceste taxe.

Un purtător de cuvânt al ministerului a afirmat că SUA aplică taxe într-o manieră abuzivă tuturor partenerilor comerciali sub pretextul așa-zisei «echivalențe», forțând toate părțile să se angajeze în negocieri privind «tarifele reciproce».

China a subliniat că este determinată și capabilă să își protejeze drepturile și interesele și va căuta să întărească solidaritatea cu toate națiunile.

Dilema alegerii părților

Confruntarea dintre aceste două mari puteri economice complică situația multor țări.

Conform declarațiilor lui Bo Zhengyuan, partener la firma de consultanță politică Plenum din China, „În realitate, nimeni nu își dorește să aleagă o parte”. El a adăugat că națiunile care depind semnificativ de China pentru investiții și tehnologie nu vor accepta cererile Statelor Unite, multe dintre acestea provenind din Asia de Sud-Est.

Pentru a adopta o poziție fermă, Beijingul va organiza o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU pentru a acuza Washingtonul de intimidare și de influențarea negativă asupra eforturilor globale pentru pace și dezvoltare.

Pe de altă parte, reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a anunțat că aproape 50 de țări au discutat recent despre taxele suplimentare impuse de administrația Trump.

În urma acestor discuții, Japonia evaluează posibilitatea de a mări importurile de soia și orez ca parte a negocierilor cu SUA, iar Indonezia plănuiește să crească importurile de produse alimentare și mărfuri din SUA, diminuând comenzile din alte națiuni.

Tensiuni comerciale

Politicile tarifare adoptate de Trump au avut un impact semnificativ asupra piețelor financiare, investitorii exprimându-și temerea că o criză majoră în comerțul global ar putea conduce la o recesiune.

Luni, acțiunile chineze au înregistrat o creștere, nefiind afectate semnificativ de declarațiile ministrului comerțului, deși investitorii au continuat să fie prudenți.

În cursul săptămânii trecute, președintele Chinei, Xi Jinping, a efectuat o vizită în trei țări din Asia de Sud-Est, subliniind importanța consolidării legăturilor regionale în fața intimidărilor unilaterale.

Beijingul afirmă că își extinde rețeaua de parteneriate comerciale în cadrul acestei dispute.

Miza comercială este semnificativă pentru statele din Asia de Sud-Est, care se află în centrul acestui război tarifar, dat fiind comerțul bilateral vast dintre blocul ASEAN și atât China, cât și SUA.

Miniștrii Economiei din Thailanda și Indonezia se află în prezent în Statele Unite, în timp ce Malaezia plănuiește să se alăture acestora la sfârșitul săptămânii pentru negocieri comerciale.

Șase țări din Asia de Sud-Est au fost afectate de taxe ce variază între 32% și 49%, ceea ce amenință economiile care depind de comerț și care au beneficiat anterior de investiții în timpul mandatelor lui Trump.

ASEAN este principalul partener comercial al Chinei, având un volum al schimburilor comerciale de 234 miliarde de dolari în primul trimestru din 2025, conform agenției vamale chineze.

Totodată, comerțul dintre ASEAN și SUA a ajuns la aproximativ 476,8 miliarde de dolari în 2024, făcând din Washington al patrulea cel mai important partener comercial al blocului.

„În războaiele comerciale și tarifare, nu există câștigători”, a afirmat Xi într-un articol publicat în presa vietnameză, fără a face referire directă la SUA.

Recomandari
Show Cookie Preferences