„Nu au fost emise alte ordine”. Putin a decis să nu extindă armistițiul de Paște, dar acesta a relevat un aspect semnificativ

Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu a dat un ordin pentru prelungirea armistițiului de Paște în Ucraina, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citate de agenția de presă TASS.
Termenul de încetare a focului se încheie duminică la miezul nopții (aceeași oră în Rusia, Ucraina și România).
Cu cinci ore înainte de expirarea termenului, Peskov a afirmat că nu a fost emis niciun ordin din partea lui Putin pentru a extinde încetarea focului.
„Nu au fost emise alte ordine”, a declarat Peskov când a fost întrebat dacă armistițiul ar putea fi prelungit.
Această reacție intervine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus sâmbătă seara un armistițiu de 30 de zile, nu de 30 de ore, după ce Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului unilaterală cu ocazia Paștelui.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de încălcarea încetării focului
În duminica respectivă, ambele părți, Rusia și Ucraina, s-au acuzat reciproc că au încălcat armistițiul, raportând sute de atacuri,
Zelenski a afirmat că Rusia pretinde că respectă încetarea focului, dar în realitate a desfășurat sute de lovituri de artilerie în noaptea de sâmbătă spre duminică, continuând atacurile și duminică.
Conform afirmațiilor lui Zelenski, Rusia a efectuat 46 de atacuri în intervalul de timp de la miezul nopții până la ora locală 16:00, inclusiv utilizând arme grele.
„Fie Putin nu are control total asupra armatei sale, fie dimpotrivă, situația demonstrează că rușii nu intenționează să facă un pas real spre încheierea războiului și sunt interesați doar de imagini favorabile în media”, a declarat președintele ucrainean.
Ministerul Apărării din Rusia a susținut că Ucraina a încălcat armistițiul de peste 1.000 de ori, provocând daune infrastructurii și decese în rândul civililor.
Moscova a afirmat că forțele ucrainene au tras de 444 de ori asupra pozițiilor rusești, numărând peste 900 de atacuri ucrainene cu drone, inclusiv asupra Crimeei și a zonelor de frontieră rusești din regiunile Briansk, Kursk și Belgorod.
„Ca urmare, au avut loc morți și răniți în rândul civililor, precum și daune aduse infrastructurii civile”, a adăugat ministerul.
Totuși, armata ucraineană a anunțat că activitatea pe linia frontului a scăzut în intensitate duminică dimineață. Anumiți bloggeri militari ruși au menționat, de asemenea, că luptele pe întreaga linie de front s-au redus semnificativ, conform Reuters, care a precizat că nu a putut verifica aceste informații.
Armistițiul de Paște a evidențiat un aspect semnificativ
Dificultățile de a respecta chiar și o simplă încetare a focului de Paște ilustrează cât de provocator va fi pentru președintele american Donald Trump să își atingă obiectivul de a definitiva un acord durabil pentru a încheia ceea ce el denumește „baia de sânge” din Ucraina.
Donald Trump și secretarul său de stat, Marco Rubio, au comunicat vineri că Statele Unite se vor retrage din eforturile de a facilita negocierile pentru un acord de pace dacă nu se vor observa în curând semne clare de progres.
Trump, care aspiră să fie privit ca un făuritor de pace, a tras atenția în mod repetat asupra riscurilor de escaladare a conflictului.
Luna trecută, după ce Ucraina a acceptat propunerea lui Trump pentru un armistițiu de 30 de zile, Putin a precizat că problema crucială a verificării acesteia nu a fost soluționată. Atât Moscova, cât și Kievul au convenit asupra unui moratoriu privind atacurile asupra țintelor energetice și maritime, însă s-au acuzat reciproc de încălcarea acestuia.