Chemarea noului ambasador american în Israel către Hamas în contextul ofensivei israeliene din Gaza

Chemarea noului ambasador american în Israel către Hamas în contextul ofensivei israeliene din Gaza
Ambasadorul Statelor Unite în Israel, Mike Huckabee. Credit: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Ambasadorul recent numit al SUA în Israel a făcut un apel, luni, către organizația militantă palestiniană Hamas pentru a accepta un acord ce ar facilita eliberarea ostaticilor pe baza intrării ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, conform AFP.

„Îndemnăm Hamas să semneze un acord care să permită ajutoare umanitare să ajungă în Gaza, la persoanele aflate într-o necesitate urgentă!”, a declarat Mike Huckabee, luni, într-un mesaj video publicat pe platforma X.

Declarația lui Huckabee intervine după ce Hamas a indicat, joi, că refuză cea mai recentă propunere de armistițiu din partea Israelului, care, conform unor surse din cadrul organizației, includea un schimb de ostatici și desfășurarea ajutoarelor în Gaza.

Negociatorul principal al Hamas a afirmat că organizația respinge orice acorduri „parțiale” și cere un acord cuprinzător ce ar include „oprirea conflictului” și retragerea forțelor israeliene din Gaza.

Conflictul a început în luna octombrie a anului 2023, ca urmare a atacului efectuat de Hamas asupra teritoriului israelian.

Forțele israeliene au reluat acțiunile ofensive împotriva Hamas în luna martie

Prima fază a armistițiului, care a intrat în vigoare la 15 ianuarie, s-a încheiat la începutul lunii martie, fără ca cele două părți să ajungă la un acord cu privire la pașii următori.

Hamas a subliniat că discuțiile trebuie să se concentreze asupra unei a doua faze a armistițiului, menită să ducă la încetarea definitivă a conflictului, conform planului stabilit în luna ianuarie.

Pe de altă parte, Israelul a cerut o extindere a primei faze. În data de 2 martie, Israelul a restricționat intrarea ajutoarelor în Gaza, iar pe 18 martie a reluat atacurile aeriene și terestre împotriva Hamas.

Săptămâna trecută, Agenția Națiunilor Unite a semnalat că Fâșia Gaza se confruntă cu cea mai severă criză umanitară de la începutul conflictului. Reprezentanți ai 12 organizații umanitare au declarat, joi, că „foametea nu mai este doar un risc, ci este foarte probabil să se răspândească rapid în aproape toate regiunile” teritoriului.

Tot săptămâna trecută, ministrul israelian al apărării a afirmat că trupele israeliene vor continua să rămână în „zonele de securitate” stabilite în Gaza, chiar și după o eventuală înțelegere pentru încheierea conflictului.

„IDF (armata israeliană) va rămâne în zonele de securitate ca un tampon între inamic și comunități în orice scenariu temporar sau permanent din Gaza – similar situației din Liban și Siria”, a declarat ministrul Israel Katz, conform Reuters.

Recomandari
Show Cookie Preferences