Consumul de marijuana poate genera suferințe psihice severe, conform unui studiu recent pe 6 milioane de oameni

Consumul de marijuana poate genera suferințe psihice severe, conform unui studiu recent pe 6 milioane de oameni
Consum de marijuana, Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Studiile recente demonstrează că utilizarea constantă a marijuana este corelată cu un risc crescut de boli serioase, printre care accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, aritmii, insuficiență cardiacă și miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, conform unei raportări de la CNN.

Pe lista riscurilor se află și un risc mărit de demență, conform unui studiu extins realizat pe peste 6 milioane de persoane, publicat în 14 aprilie în revista JAMA Neurology.

„Persoanele care ajung la camera de gardă sau sunt spitalizate din cauza consumului de canabis au un risc de demență cu 23% mai mare în următorii cinci ani în comparație cu aceștia care au fost internați din alte motive. Comparativ cu populația generală, riscul lor este cu 72% mai mare”, a afirmat dr. Daniel Myran, coautor al studiului și profesor asistent la Universitatea din Ottawa, Canada.

„Această statistică ia în considerare și altele cauze posibile de demență, cum ar fi vârsta, sexul, starea de sănătate mintală, consumul de droguri și existența unor afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile cardiace”, a completat Myran.

Studiile anterioare sugerează că utilizatorii de marijuana sunt cu aproape 25% mai predispuși să aibă nevoie de îngrijiri medicale de urgență și spitalizare decât cei care nu consumă drogul.

„Însă, acest studiu nu trebuie interpretat ca o concluzie definitivă că marijuana cauzează demență”, a subliniat Daniel Myran. „Acesta evidențiază o asociere îngrijorătoare în contextul unui volum în creștere de cercetări”, a adăugat el.

„Consumatorii nu se opresc nici când se confruntă cu probleme”

Studiul servește ca un semnal de alarmă pentru specialiștii din domeniul sănătății care analizează tulburările legate de canabis, a declarat dr. Robert Paige II, profesor de farmacie clinică și medicină fizică la Universitatea din Aurora, Colorado.

„Cei care se confruntă cu tulburări legate de consumul de marijuana nu renunță la aceasta nici atunci când sănătatea sau viața socială le sunt afectate”, a precizat Paige, care a condus grupul de redactare pentru declarația științifică a Asociației Americane a Inimii despre marijuana din 2020.

„Atunci când aleg să renunțe, mulți experimentați fie simptome de sevraj, fie afecțiuni mintale severe”, a continuat el. „Aceștia pot suferi de depresie intensă sau anxietate, care pot conduce la spitalizare”, a adăugat Paige.

Potrivit unui studiu din 2022, potența canabisului a crescut considerabil în timp, crescând riscurile de sănătate și contribuind la creșterea cazurilor de dependență de marijuana, precum și a tulburărilor asociate consumului.

Aproximativ 30% dintre consumatorii de canabis pot deveni dependenți, conform datelor Centrului american pentru prevenția și controlul bolilor. Conform CDC, această tulburare este asociată cu un risc crescut de dificultăți în atenție, memorie și învățare.

„O altă concluzie importantă a acestui studiu este că mulți consideră marijuana ca fiind naturală și, prin urmare, invulnerabilă. Totuși, trebuie menționat că este un medicament psihotrop și, ca atare, poate avea efecte psihotrope”, a conchis Paige.

Recomandari
Show Cookie Preferences