O importantă companie de curierat, activă și în România, oprește livrările coletelor mari către SUA din cauza tarifelor impuse de administrația Trump

DHL Express a decis să suspende livrarea coletelor cu o valoare ce depășește 800 de dolari către SUA, din cauza unei „creșteri semnificative” a birocrației vamale, ca urmare a noilor reglementări tarifare introduse de administrația Trump, conform unui raport BBC.
Compania de curierat a anunțat că livrările din către consumatorii americani din toate țările se vor opri temporar, „până la o nouă notificare”, începând de luni. Reprezentanții DHL Express au subliniat că livrările între companii vor continua, „deși acestea ar putea fi afectate de întârzieri”.
Până la implementarea noilor reguli de către administrația Trump, pachetele cu o valoare de până la 2.500 de dolari puteau fi introduse în SUA cu documentație minimală, însă, din cauza controalelor vamale mai stricte stabilite odată cu noile tarife introduse la începutul acestei luni, acest plafon a fost redus.
DHL a menționat că modificările au dus la o „creștere a numărului de procesări vamale formale, pe care le gestionăm non-stop”.
Compania a mai specificat că, în ciuda eforturilor de a „spori capacitatea pentru a face față acestei creșteri”, expedierile ce depășesc 800 de dolari, indiferent de originea acestora, ar putea suferi întârzieri ce se pot extinde pe parcursul mai multor zile. Totuși, livrările pentru pachetele cu o valoare sub 800 de dolari vor continua, acestea putând fi trimise în SUA cu cerințe de verificare minime.
La nivel global, DHL are aproximativ 600.000 de angajați și își desfășoară activitatea în peste 220 de țări „și teritorii deservite”, conform informațiilor disponibile pe site-ul oficial. În 2024, compania a generat venituri de peste 84 miliarde de euro.
Shein și Temu anunță posibile majorări de prețuri, din cauza noilor taxe vamale impuse de administrația Trump
Administrația americană plănuiește să impună reguli mai stricte și pentru livrările ce au o valoare sub 800 de dolari – în special cele provenite din China și Hong Kong – începând cu 2 mai, dată la care va elimina o „portiță legală” care permitea coletelor de mică valoare să fie trimise în SUA fără taxe vamale.
Revocarea acestei reguli va influența companii precum Shein și Temu, care comercializează în special articole de îmbrăcăminte. Atât Shein, cât și Temu au avertizat că vor fi nevoite să crească prețurile „din cauza modificărilor recente în regulile comerciale globale și a tarifelor”.
Administrația americană susține că „mulți expeditori” din China „ascund substanțe interzise și disimulează conținutul real al coletelor trimise în SUA, utilizând tehnici de expediere înșelătoare”.
În urma unei ordonanțe executive, administrația americană a declarat că noile măsuri urmăresc „abordarea lanțului de aprovizionare cu opioide sintetice”, care, conform autorităților competente, „contribuie semnificativ la criza opioidelor sintetice din SUA”.
Guvernul chinez a declarat că opioidele precum fentanilul constituie „o problemă americană” și că China, locul de origine al companiilor Temu și Shein, dispune de cele mai stricte reglementări antidrog la nivel mondial.
În cursul săptămânii trecute, Hongkong Post, serviciul poștal din Hong Kong, a anunțat suspendarea expedierii coletelor către SUA prin transport maritim și că, începând cu 27 aprilie, nu va mai accepta colete destinate Americii.