O nouă culoare a fost descoperită: „olo”

Un studiu recent realizat de cinci participanți a dus la descoperirea unei culori inedite, complet necunoscute ochiului uman. Această realizare a fost posibilă datorită utilizării laserelor care au activat selectiv anumite celule din retină, conform publicației științifice Nature.
Nuanța, denumită olo, este o combinație de albastru și verde, având o intensitate mai mare decât culorile obișnuite vizibile pentru oameni.
Cercetătorii au mai folosit tehnici de stimulare a celulelor cu con, responsabile de percepția culorilor, dar această metodă a fost aplicată pe o zonă suficient de extinsă pentru a afecta semnificativ percepția vizuală a indivizilor.
„Inovația acestui studiu constă în evidențierea faptului că aceste culori noi pot fi percepute”, afirmă fizicianul Sérgio Nascimento de la Universitatea din Minho, Portugalia.
Tehnica utilizată pentru generarea de culori noi
Culoarea olo, care se aseamănă cu nuanțele de albastru de păun sau turcoaz, are o saturare remarcabilă, afirmă cercetătorul Ren Ng de la Universitatea din California, participant la experiment.
Tehnica utilizată pentru a observa noua culoare se numește „Oz”, iar tehnologia a fost denumită „Wizard”. Aceasta controlează cu precizie cantitățile de lumină care ajung la fiecare celulă a retinei.
Ng a subliniat că tehnica ar putea genera și alte nuanțe inovatoare și ar putea oferi o soluție potențială pentru persoanele afectate de daltonism, ajutându-le să perceapă nuanțe pe care în mod normal nu le pot distinge.
Mecanismul perceperii luminii
Percepția culorilor de către oameni are loc atunci când lumina ajunge la celulele cu con din retină. Există trei tipuri de conuri, fiecare fiind sensibil la diferite lungimi de undă ale luminii: lungi (L), medii (M) și scurte (S).
Activarea conurilor M, situate la mijlocul spectrului, induce de obicei activarea și a conurilor S sau L. Ng împreună cu echipa sa s-au întrebat dacă stimularea exclusivă a conurilor M ar genera o culoare complet nouă.
Lumina naturală provoacă stimularea celulelor L, M și S în moduri diferite. Lumina roșie activează predominant celulele L, în timp ce cea albastră stimulează celulele S. Fiind în mijlocul spectrului, conurile M nu beneficiază de stimulare exclusivă din lumina naturală.
„Aceasta este o cercetare în curs de desfășurare. Nu vom observa olo pe dispozitivele mobile sau pe televizoare în viitorul apropiat. În prezent, tehnologia VR nu poate reda această culoare”, a adăugat Ng.
Sursa foto: Dreamstime