Învierea. Prima noapte de pace în Europa după trei ani / Cum a rezistat armistițiul dintre Rusia și Ucraina. Ce urmează

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat sâmbătă, cu ocazia sărbătorii de Paște, o încetare a focului de o zi în Ucraina. Totuși, autoritățile de la Kiev au raportat că forțele ruse au continuat bombardamentele în anumite zone ale frontului, solicitând o oprire reală și extinsă a ostilităților, conform agenției Reuters.
Putin a dispus încetarea activităților militare începând de la 19 aprilie, ora 18:00 (ora locală, aceeași cu ora din România), până în 21 aprilie, la ora 00:00, ora Moscovei. Această decizie, care va dura 30 de ore, a venit în urma anunțului din partea Washingtonului privind posibilitatea abandonării negocierilor de pace, dacă Moscova și Kievul nu demonstrează un angajament serios în acest sens.
„Din considerente umanitare, de la ora 18:00 [ora Moscovei] până la ora 00:00 [ora Moscovei], de duminică până luni, partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon oprirea tuturor acțiunilor militare în această perioadă”, a declarat liderul rus în cadrul unei întâlniri cu șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, după proclamarea armistițiului, conform agenției de stat Tass.
Putin s-a referit la faptul că se așteaptă ca Ucraina să acționeze similar cu Rusia, dar i-a cerut lui Gerasimov să pregătească trupele ruse pentru a respinge orice încălcare a armistițiului din partea Kievului.
Observația autorităților de la Kiev: „Focul artileriei persistă”
La scurt timp după anunțul lui Putin, cu aproximativ o oră înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, sirenele de alarmă au sunat în Kiev. Un alt avertisment a fost emis pentru capitală și împrejurimi la aproximativ patru ore după termenul limită stabilit pentru încetarea focului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins această propunere, numind-o „încă o încercare din partea lui Putin de a manipula viețile oamenilor”.
Cu 45 de minute înainte de începerea armistițiului, avioanele ucrainene au fost implicate în respingerea atacurilor aeriene rusești, conform unei postări pe platforma X de către Zelenski.
În respectiva postare, Zelenski l-a citat pe comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, care a subliniat că operațiunile de asalt rusești „continuă în mai multe sectoare de pe linia întâi, iar focul artileriei ruse nu s-a diminuat”.
„Astfel, nu există încredere în declarațiile venite de la Moscova”, a afirmat el.
După aceea, Zelenski a citat un raport de la Oleksandr Syrskyi, explicând că „armistițiul de Paște” rusesc nu se aplică regiunilor Kursk și Belgorod din Rusia, unde forțele ucrainene au înregistrat incursiuni și unde ostilitățile continuă.
„Luptele și bombardamentele rusești continuă”, a precizat Zelenski, fără a aduce dovezi.
„Raportul comandantului șef indică situația reală din toate direcțiile. În regiunile Kursk și Belgorod – declarațiile de Paște ale lui Putin nu se aplică acestor zone. LuptelePersistă, bombardamentele rusești continuă. În anumite zone ale frontului, artileria rusească este activă, în contradicție cu promisiunile de liniște ale liderului rus. Dronele rusești sunt utilizate. În unele regiuni, atmosfera este mai liniștită”, a concluzionat Zelenski.
Activitățile lui Putin după proclamarea armistițiului
După anunțarea încetării focului, Putin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-au alăturat sâmbătă seară credincioșilor pentru slujba de Paște, coordonată de patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător declarat al liderului rus.
În câteva ore după proclamarea încetării focului unilaterale de Paște, Putin a participat alături de Sobianin la slujba de la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova, unde Kirill a condus o procesiune, conform imaginilor transmise.
Îmbrăcat într un costum închis, cu o cămașă albă și o cravată roșie, Putin a ținut în mână o lumânare roșie aprinsă și a făcut semnul crucii de mai multe ori în timp ce Kirill declara: „Hristos a înviat”.