Secretarul Apărării al SUA, Pete Hegseth, a transmis informații secrete printr-un grup privat de pe Signal

Secretarul Apărării al SUA, Pete Hegseth, a transmis informații secrete printr-un grup privat de pe Signal
Pete Hegseth. Credit foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Pete Hegseth, secretarul apărării din Statele Unite, a împărtășit informații detaliate despre atacurile planificate din Yemen pe 15 martie, într-un grup privat pe Signal, unde erau prezenți soția, fratele și avocatul său, conform unor surse citate de The New York Times.

Informațiile disponibile în grupul Signal condus de Hegseth includeau orele de zbor ale avioanelor F/A-18 Hornet care atacau rebelii houthi din Yemen. Aceste detalii coincideau cu informațiile pe care le-a partajat într-un alt chat, în aceeași zi, unde a fost adăugat accidental redactorul-șef de la o publicație importantă, potrivit News.ro.

Jennifer Hegseth, soția secretarului apărării, nu este asociată cu Departamentul Apărării, însă a călătorit alături de soțul său în misiuni externe, existând critici față de prezența ei în întâlniri cu lideri internaționali.

Phil Hegseth, fratele lui Pete, și Tim Parlatore, avocatul său, au în prezent funcții la Pentagon, dar rolul lor în a fi informați despre atacurile militare viitoare rămâne neclar.

Prezența unui al doilea grup pe Signal, unde Hegseth a împărtășit informații sensibile, reprezintă o nouă problemă care ridică semne de întrebare asupra conducerii și judecății sale în această poziție delicată, conform NYT.

Grupul Signal a fost creat de Hegseth înainte de preluarea funcției de secretar

Spre deosebire de grupul în care jurnalistul menționat anterior a fost inclus din greșeală, grupul creat de Hegseth a fost inițiat de el și conținea aproximativ 12 persoane din cercul său personal și profesional, fiind denumit „Defense | Team Huddle”.

Hegseth a folosit un telefon personal pentru a accesa grupul Signal.

Faptul că persoane care nu au motive de a fi la curent cu operațiunile militare au fost păstrate în acest grup ridică întrebări suplimentare despre respectarea protocoalelor de securitate de către șeful Pentagonului, conform The New York Times.

Grupul expus de The Atlantic fusese creat de Mike Waltz, consilier pe securitate națională al administrației Trump, pentru a facilita coordonarea între oficiali înalte la nivel de securitate națională.

Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru eroarea de a-l adăuga pe redactorul-șef la acest grup. Hegseth a creat un alt grup, de obicei utilizat pentru discuții administrative de rutină, fără a include alți oficiali de rang înalt.

Informații despre atacurile din Yemen

Informațiile despre atacurile din Yemen au fost partajate în chat-ul „Defense | Team Huddle” aproape simultan cu detalii livrate în alt grup care includea oficiali americani și jurnalistul menționat anterior.

Loviturile din Yemen, destinate să răspundă atacurilor houthi asupra navelor comerciale, au fost unele dintre primele acțiuni militare majore sub conducerea lui Hegseth.

După dezvăluirile din The Atlantic, administrația Trump a afirmat că nu au fost desfășurate „planuri de război” sau informații clasificate, o declarație primită cu scepticism de experții în domeniu.

O sursă americană a refuzat să precizeze dacă Hegseth a distribuit informații despre ținte, susținând totodată că nu a avut loc nicio încălcare a securității naționale.

Grupul „Defense/Team Huddle” a inclus anterior aproximativ o duzină de consilieri de top, printre care nume cunoscute, dar și consilieri acuzați de scurgeri de informații.

Caldwell și Selnick, aceștia fiind vizați de o investigație, își mențin nevinovăția față de acuzațiile de scurgere.

Se pare că grupul de chat condus de Hegseth a inclus și persoane care nu aveau nevoie de informații în timp real despre acțiuni militare.

Aspecte legate de soția, fratele și avocatul său

Jennifer Hegseth a fost adusă de soțul ei la întâlniri cu lideri militari internaționali, discutându-se subiecte sensibile.

Tim Parlatore, avocatul lui Hegseth de multă vreme, a fost numit recent într-o funcție în armată, fiind responsabil cu aspecte legale legat de legislația militară.

Fratele lui Pete, Phil, activează în Pentagon ca agent de legătură cu Departamentul de Securitate Internă.

Avertismente primite de Hegseth

Asistenții lui Hegseth au fost îngrijorați cu câteva zile înainte de atacurile din Yemen că detaliile operaționale nu ar trebui discutate într-un grup de Signal, care, deși criptat, nu este ideal pentru aspecte sensibile.

Nu este cunoscut cum a răspuns Hegseth la aceste avertismente, dat fiind că are un background militar și a fost prezentator la un canal de știri.

Cei din cercul de conducere al lui Hegseth au avut experiență militară, dar cunoștințele lor despre funcționarea guvernului sunt limitate.

Unii membri au propus mutarea discuțiilor de lucru pe canale guvernamentale, însă acest lucru nu s-a realizat.

Investigație la Pentagon și concedieri

Inspectorul general interimar al Pentagonului a început o investigație cu privire la dezvăluirile făcute de Hegseth pe Signal.

Scopul acestei evaluări este de a stabili în ce măsură s-au respectat politicile și procedurile privind utilizarea aplicațiilor comerciale pentru afaceri oficiale.

Nu există date clare dacă această investigație a inclus și grupul de Signal în care erau prezenți membrii apropiați ai lui Hegseth.

Investigația a fost demarată la solicitarea unor senatori de rang înalt din ambele partide.

Între timp, biroul lui Hegseth s-a confruntat cu concedieri bruste, care au amplificat tensiunile existente.

Hegseth a respins acuzațiile de divulgare a informațiilor sensibile

Printre cei care ar putea demisiona se află Kasper, care a condus investigația cu privire la scurgerile de informații, însă nu a fost implicat în activități ilegale.

După publicarea detaliilor de către The Atlantic, Hegseth și alți oficiali au negat constant că au fost împărtășite informații clasificate.

„Nimeni nu a transmis planuri de război, iar aceasta este tot ce am de spus pe acest subiect”, a afirmat Pete Hegseth.

Într-o audiere, un director de servicii naționale a reafirmat că nu au fost divulgate informații clasificate.

Totuși, unii foști oficiali de rang înalt susțin că informațiile despre operațiuni ar fi putut fi considerate sensibile.

Recomandari
Show Cookie Preferences