Exportator român de top în SUA: „Plănuim o investiție semnificativă pentru a ne extinde capacitatea de producție acolo”

Un exportator român important din America a anunțat că intenționează să facă o investiție semnificativă pentru a-și crește capacitatea de producție în SUA. De asemenea, grupul analizează „politica sa comercială actuală, având în vedere contextul inflaționist, și își propune o reducere suplimentară a costurilor în raport cu planul de eficientizare existent.”
Grupul Pirelli, care are în România o subsidiară poziționată pe locul 6 în rândul exportatorilor români pe piața americană, a declarat că „elaborează un plan de răspuns în cazul în care sunt impuse taxe vamale, incluzând măsuri în curs de definire precum creșterea capacității de producție în SUA și revizuirea politicii comerciale, în contextul inflației, precum și o reducere suplimentară a costurilor față de planul de eficientizare deja formulat.”
Pirelli a fost printre primele companii care au răspuns la întrebările transmise exportatorilor din SUA. Deși mulți dintre ei au preferat să nu comenteze, Pirelli a confirmat imediat planurile sale.
„Pirelli urmărește cu atenție evoluția situației internationale. SUA, care contribuie cu aproximativ 20% la veniturile totale ale companiei, este un teritoriu unde Pirelli are strategii importante de dezvoltare, având o fabrică în Rome, Georgia, care satisface circa 5% din cererea locală. Fabrica din Mexic acoperă peste 50% din cererea din SUA, restul de 40% provenind din Brazilia și Uniunea Europeană. În conformitate cu strategia sa „local for local”, Pirelli a anunțat intenții clare pentru a-și spori capacitatea de producție în SUA,” au declarat oficialii companiei.
Impunerea diferitelor tarife pe care le-a decis Donald Trump pentru țările din întreaga lume a creat o mare incertitudine pentru companiile care exportă bunuri în SUA, dar, în teorie, oferă de asemenea o oportunitate pentru a profita de diferitele niveluri de taxe vamale.
Experții în comerț internațional sugerează că reorganizarea lanțurilor de aprovizionare pentru a profita de aceste diferențe ar putea fi extrem de complexă, fiind influențată de deciziile unei administrații imprevizibile cum este cea din SUA.
Într-un mediu comercial instabil, companiile vor căuta soluții pentru a minimiza costurile.
Cum aceste măsuri vor fi implementate depinde de capacitatea proprie a companiilor de a reorganiza lanțurile de aprovizionare și de a obține datele necesare pentru a se adapta la un sistem ale cărui reguli sunt în continuă schimbare.
Ce reprezintă „regulile de origine” și relevanța lor?
Regulile de origine sunt reglementări care stabilesc modul în care companiile trebuie să demonstreze sursa nu doar a unui produs, ci și a componentelor sale. Exportatorii trebuie să dovedească din ce țară provine un articol pentru a putea determina tariful care se aplică.
Datorită fluctuațiilor tarifelor între diferite țări în cadrul regimului lui Trump, demonstrarea originii mărfurilor din țări cu tarife mai scăzute ar putea conduce la economii considere.
Aceste reguli de origine sunt relevante în cadrul acordurilor comerciale bilaterale, unde sunt cunoscute sub denumirea de reguli de origine „preferențiale”, dar au aplicabilitate și în alte domenii, precum taxele și sancțiunile comerciale.