BEC: Partidele fără candidaturi prezidențiale nu pot publica materiale publicitare, dar pot susține candidații prin mesaje

BEC: Partidele fără candidaturi prezidențiale nu pot publica materiale publicitare, dar pot susține candidații prin mesaje
Sediul Biroului Electoral Central (BEC) din București. Inquam Photos / George Călin

Biroul Electoral Central a clarificat marți că partidele care nu au propus un candidat la alegerile prezidențiale nu pot crea materiale publicitare de tipul afișelor, broșurilor sau pliantelor, nici nu pot difuza materiale de propagandă electorală în presa scrisă sau alte medii audiovizuale. Aceste restricții se aplică indiferent de sursa de finanțare a acestor materiale, fie ele din fonduri proprii sau realizate în regie proprie.

Totuși, aceste partide pot manifesta public susținerea pentru candidații din cursa electorală prin mesaje direcționate către membrii și susținătorii lor.

Partidele afectate de decizia BEC

Printre partidele afectate de această hotărâre se numără REPER, Forța Dreptei și PMP, care și-au exprimat sprijinul pentru Nicușor Dan, acesta din urmă fiind înregistrat ca independent în cursa electorală.

USR a anunțat inițial susținerea pentru Elena Lasconi, dar ulterior liderii săi au decis să-l susțină pe Nicușor Dan, această formațiune fiind deja supusă unei alte decizii BEC care le interzice campania electorală în sprijinul primarului general.

De asemenea, decizia vizează și POT, partid ce îl susține pe George Simion, care s-a înscris în competiție doar sub umbrela AUR.

Partidele PSD, PNL și UDMR nu sunt afectate de această măsură, deoarece au constituit o alianță electorală din care face parte Crin Antonescu.

Ce pot face membrii partidului

În comunicatul de miercuri, BEC a subliniat că membrii unui partid care nu acționează ca competitor electoral au libertatea de a-și exprima opinia referitoare la un candidat.

„Comunicarea opiniilor politice exprimate personal trebuie, în mod normal, să fie rezultatul autodeterminării individuale, deși pot exista elemente contextuale care să fie considerate, conform considerentului (30) din preambulul Regulamentului 2024/900. O opinie politică nu este considerată ca fiind exprimată personal dacă există o compensație specifică din partea unor terți, inclusiv prestații în natură, asociate cu exprimarea acelei opinii”, precizează BEC.

Mesajele destinate membrilor și susținătorilor partidului, precum și opiniile individuale nu necesită etichetare, conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente.

De asemenea, BEC a specificat că niciun partid care nu are calitatea de competitor electoral și nu a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă un cod de mandatar financiar (CMF) pentru alegerile prezidențiale din 2025 nu poate folosi CMF-ul unui competitor electoral.

Recomandari
Show Cookie Preferences