Răspunsul lui Nicușor Dan privind contractarea firmelor de avocatură de către Primăria Capitalei, o practică criticată anterior

Primarul Nicușor Dan a declarat că, după ce a preluat funcția, a înțeles complexitatea actului administrativ și a ajuns la concluzia că Primăria Capitalei are nevoie de firmă de avocatură, contrar poziției adoptate anterior când Gabriela Firea era primar.
Aceste comentarii au fost făcute de primar într-o conferință de presă săptămâna aceasta, ca răspuns la acuzațiile influencerului Vlad Mercori, care a criticat lipsa licitațiilor pentru firmele de avocatură ce reprezintă Primăria în diverse procese.
„La fiecare patru ani, Primăria Capitalei organizează o licitație într-o procedură numită acord-cadru. Aceasta presupune contractarea unui număr de firme pentru o perioadă de patru ani, iar apoi, pentru fiecare caz, se desfășoară o mini-licitație între ele,” a explicat Nicușor Dan.
El a menționat că acest tip de licitație se aplică și în cazul reparațiilor străzilor.
„Nu se semnează un contract nou pentru fiecare stradă, ci se încheie un acord-cadru cu mai multe firme, iar la fiecare lucrare care apare se organizează o mini-licitație, de obicei pentru cel mai mic preț,” a detaliat el.
„Convingerea în fața instanței necesită profesioniști”
Nicușor Dan a subliniat că această metodă este utilizată de Primărie de cel puțin 15 ani: „În 2022, am desfășurat o astfel de licitație pentru o perioadă de patru ani, la care au participat mai multe firme, din care am selectat șase, conform cerințelor.”
O jurnalistă prezentă la conferință a adus în discuție faptul că, în timpul mandatului Gabrielei Firea, acesta a contestat în instanță încheierea de contracte cu firme de avocatură, iar acum se află în situația de a semna asemenea contracte. Ea l-a întrebat de ce a contestat în trecut aceste contracte.
„Pentru că aveam perspective diferite și pentru că acum am o înțelegere mai profundă a situației,” a răspuns Nicușor Dan.
„Așadar, aplicați aceleași metode pe care anterior le considerați greșite?” a întrebat jurnalista.
„Da, acum, având în vedere complexitatea actului administrativ, îmi dau seama că o structură de funcționari publici, care gestionează mii de dosare, nu poate oferi o apărare convingătoare în cazuri de mari dimensiuni,” a concluzionat Nicușor Dan.
Printre acuzațiile adresate lui Nicușor Dan se numără și faptul că Primăria a plătit firmele de avocatură suma de 11 milioane de euro.
„Referitor la suma de 11 milioane de euro, doresc să precizez că, datorită unui litigiu câștigat recent, Primăria Capitalei a fost exonerată de plata unei sume de 60 de milioane de lei către un privat. Există sute de dosare cu mize între 10 și 100 de milioane de lei. Este evident că, pentru a gestiona aceste cazuri, este esențial să colaborezi cu specialiști, care dispun de mai mult timp și expertiză decât funcționarii din cadrul Primăriei, mulți dintre ei fiind ocupați cu mai multe dosare în instanță în fiecare zi,” a adăugat Nicușor Dan.