Strategia liderului forțelor speciale cecene Ahmat pentru a intimida Occidentul în favoarea lui Putin

Strategia liderului forțelor speciale cecene Ahmat pentru a intimida Occidentul în favoarea lui Putin
Comandantul unității Ahmat, generalul Apti Alaudinov, în timpul unei întâlniri cu personalul militar, 15 martie 2025. FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Comandantul forțelor speciale cecene, general-maiorul Apti Alaudinov, a afirmat că Rusia ar trebui să mobilizeze un milion de oameni pentru a obține concesii din partea Occidentalilor și a descuraja națiunile europene să se implice în cazul unei posibile confruntări.

El a declarat: „Dacă mobilizăm un milion de oameni, i-am echipa, i-am organiza, atunci pot să garantez că bravura dușmanilor noștri va dispărea. Toți ar prefera să facă orice pentru a evita o confruntare cu noi.” Aceste declarații au fost făcute într-un interviu din 22 aprilie cu RTVI, subliniind că este doar o opinie personală, în condițiile în care președintele rus Putin a respins ideea unei mobilizări masive.

Generalul Alaudinov a caracterizat, de asemenea, tentativă lui Donald Trump de a mediatiza conflictul din Ucraina drept un „mare spectacol”.

„Cel mai important este ca noi să nu fim sacrificați la finalul acestui spectacol. Ei trebuie să își rezolve problemele între ei, iar noi ne vom apăra interesele. Când se vor termina între ei, vom aprecia performanța lor”, a subliniat el.

Alaudinov consideră că pentru a încheia conflictul, Ucraina trebuie să conștientizeze disperarea situației sale și să accepte capitularea. „Odată ce lucrurile sunt stabilite, acolo va rămâne și ultimul punct.”

Într-o notă similară, vicepreședintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Alexei Zhuravlev, a cerut pregătirea tuturor bărbaților din Rusia pentru o posibilă mobilizare în perspectiva unui conflict cu țările occidentale.

„Europa ne comunică că în anii 2028-2029 va fi pregătită să lupte cu Rusia. Noi nu afirmăm asta, ei sunt cei care spun că ne vor ataca”, a subliniat Zhuravlev, adăugând că Rusia are suficienți voluntari, dar este esențial să se pregătească pentru amenințări pe termen lung.

În martie, general-maiorul Alaudinov a menționat necesitatea mobilizării a „câteva milioane” de oameni pentru un război împotriva Europei.

El a declarat că ar trebui să ne pregătim pentru o posibilă mobilizare generală: „Ar fi necesar să formăm o armată de minimum câteva milioane pentru a-i pune pe dușmanii Rusiei în imposibilitatea de a reacționa.”

Alaudinov a mai menționat că războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă etapă, cu utilizarea tuturor tipurilor de arme, ducând la o victorie decisivă asupra Europei și la colapsul NATO.

După cum a declarat el, „fie NATO se va dezintegra și noi vom câștiga Europa, fie vor accepta orice conditions pentru a face pace cu noi.”

Alaudinov a reiterat că Europa și majoritatea țărilor europene riscă să „nu mai existe” din cauza unei posibile ciocniri cu Rusia.

El a afirmat că „Europa unită a realizat deja tot ce a putut” și că Rusia va câștiga în orice circumstanțe, punând la îndoială eficiența forțelor europene.

Experții de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că Kremlinul pregătește societatea rusă pentru militarizarea pe termen lung și un conflict eventual cu NATO, utilizând narațiuni similare cu cele folosite pentru justificarea invaziei Ucrainei.

În ianuarie, Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a atras atenția asupra posibilității ca Rusia să încerce să atace o țară din Uniunea Europeană începând din 2028, subliniind importanța spăririi capacităților de apărare.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că Rusia reprezintă o amenințare serioasă pentru Franța și Europa, și a anunțat inițierea unor discuții pentru asigurarea apărării aliaților săi.

În aprilie, generalul Carsten Breuer din Germania a subliniat că armata trebuie să fie reechilibrată până în 2029, avertizând că Rusia va avea capacitatea de a ataca un stat NATO.

Breuer a menționat că Rusia își va dubla efectivele militare, urmând să ajungă la 1,5 milioane de soldați, în comparație cu numărul de trupe de dinainte de invazie.

Oficialul german a evaluat că anual sunt produse sau recondiționate aproximativ 1.500 de tancuri de luptă, mult mai mult decât necesarul din Ucraina.

Opinând că Rusia ar putea, până în 2029, să lanseze un atac convențional major asupra teritoriului NATO, Breuer a explicat că scopul lui Putin este de a slăbi și distruge NATO și de a submina modelul societății occidentale.

De asemenea, șeful Bundeswehr a exprimat că, în ciuda reîntoarcerii lui Trump la Casa Albă, Germania continuă să conteze pe suportul SUA în cadrul NATO.

Pe 23 aprilie, vicepreședintele american J.D. Vance a avertizat că Washingtonul ar putea renunța la eforturile de a media un armistițiu în Ucraina, dacă Moscova și Kievul nu ajung la un acord.

Vance a anunțat că propunerea realizată necesită răspuns din partea ambelor părți, subliniind că este momentul să se pună capăt violențelor și să se stabilească o linie de demarcație.

Însă, a recunoscut că planul ar implica renunțarea, din partea ambelor părți, la o parte din teritoriile actuale.

De asemenea, o publicație din SUA a raportat că oficialii implicați în negocieri au abandonat discuțiile de la Londra când Ucraina a decis să se concentreze pe propunerea de încetare a focului pe 30 de zile.

Acest cadru propus include recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia și recunoașterea controlului Moscovei asupra altor patru regiuni ucrainene parțial ocupate, precum și reducerea sancțiunilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences