Studiu: Îngrădirea accesului copiilor la smartphone-uri și rețele sociale nu aduce beneficii. Care este alternativa mai eficientă

Studiu: Îngrădirea accesului copiilor la smartphone-uri și rețele sociale nu aduce beneficii. Care este alternativa mai eficientă
Copil jucându-se cu telefonul , Foto: Dmitrii Chumichev | Dreamstime.com

Un grup de experți internaționali a concluzionat că interzicerea accesului copiilor la smartphone-uri și social media le limitează pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unei cercetări publicate în British Medical Journal.

Specialiștii din mediul academic susțin că nu există dovezi că restricțiile generice au ajutat copiii. În plus, aceștia consideră că astfel de măsuri sunt „soluții temporare”, care nu contribuie suficient la sprijinirea interacțiunii sănătoase pe termen lung a tinerilor cu mediul digital, atât în școală, cât și acasă sau în alte contexte, facilitalizând astfel tranziția către adolescență și vârsta adultă într-o lume tehnologizată.

Siguranța utilizării telefoanelor și rețelelor sociale pentru copii

Experții propun o abordare centrată pe drepturi, care să le ofere copiilor o protecție sporită față de efectele negative ale tehnologiei. Aceasta implică un design și educație adecvate vârstei, permițându-le să își dezvolte abilitățile necesare în societatea digitală, conform concluziilor acestei cercetări, citate și de Agerpres.

Victoria Goodyear de la Institutul pentru Sănătate Mintală al Universității din Birmingham, împreună cu colegi de la Universitatea Cambridge, Universitatea Harvard, Școala suedeză de științe ale sportului și sănătății și Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, au subliniat că autoritățile ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea legislației, asigurând astfel un mediu sigur pentru utilizarea telefoanelor și rețelelor sociale.

Dezbaterea din Anglia privind telefoanele mobile în școli

Acest apel a fost formulat într-un moment în care în Anglia se discută despre o posibilă interzicere a telefoanelor mobile în școli.

Inspectorul șef al Ofsted, agenția responsabilă cu standardele educaționale în Marea Britanie, a afirmat că smartphone-urile ar trebui scoase din sălile de clasă, iar această declarație a venit în urma unor discuții între premierul britanic Keir Starmer și lidera Partidului Conservator, Kemi Badenoch, în timpul unei sesiuni de întrebări.

Kemi Badenoch a solicitat explicații pentru opoziția Guvernului față de un amendament conservator ce vizează interzicerea utilizării telefoanelor în școli.

În replică, prim-ministrul a catalogat propunerea drept „complet inutilă”, afirmând că „aproape fiecare școală” aplica deja interdicții asupra telefoanelor și că accentul ar trebui să fie pus pe conținutul consumat de copii.

Școlile din Anglia au primit anul trecut linii directoare fără caracter obligatoriu pentru a descuraja utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor.

Lipsa beneficiilor restricționării accesului pentru sănătatea mintală

Experții susțin, în articolul lor, că o analiză recentă a politicilor privind utilizarea smartphone-urilor în școli a arătat că restricționarea accesului „nu a fost legată de beneficii pentru sănătatea mintală, bunăstare, activitate fizică, somn, performanțe școlare sau comportament în clasă la adolescenți”.

„Studiul nu a găsit dovezi că restricțiile școlare reduc utilizarea telefoanelor sau a rețelelor sociale, nici nu contribuie la o utilizare problematică a acestora”, au adăugat cercetătorii.

„Deși momentele fără tehnologie sunt importante, deoarece utilizarea excesivă a telefoanelor și rețelelor sociale se corelează cu rezultate slabe fizice, mentale și educaționale, abordările care se axează pe restricționarea accesului pot submina drepturile copiilor legate de educația și designul tehnologic”, subliniază aceștia.

În locul unui model bazat pe interzicerea fumatului, cercetătorii sugerează că o abordare mai „constructivă” ar fi să considerăm modul cum societatea a reacționat la problemele de siguranță ale automobilelor.

„În fața creșterii accidentelor rutiere, societatea nu a interzis mașinile, ci a dezvoltat un sistem de reglementări pentru siguranță (centuri de siguranță, airbaguri), măsuri pentru consumatori (teste de siguranță, sanctiuni), infrastructură publică (semafoare) și educație (permis de conducere) pentru a promova utilizarea mai sigură a acestora”, concluzionează cercetătorii.

Foto: Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences