Cheltuieli uriașe pentru alegerile prezidențiale. Cât au investit candidații pentru Cotroceni

Cheltuieli uriașe pentru alegerile prezidențiale. Cât au investit candidații pentru Cotroceni
George Simion, Victor Ponta, Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Profimedia

În urma alegerilor prezidențiale din 2025, înregistrările financiare au atins un nivel record, conform Expert Forum, cu venituri raportate de 165 milioane lei și cheltuieli de 133 milioane lei (informații de la AEP până pe 30 aprilie). Candidații independenți Victor Ponta (33,9 mil lei) și Nicușor Dan (17,8 mil lei) au avut cele mai mari contribuții personale. Partidul PSD a fost principalul susținător financiar al lui Crin Antonescu. Cea mai mare parte a cheltuielilor îi revine lui Crin Antonescu, urmat de Victor Ponta și Nicușor Dan. Organizația subliniază lipsa de transparență, deoarece sursa veniturilor nu este specificată.

Investiții record în alegerile prezidențiale

„Veniturile totale raportate au ajuns la 165 milioane de lei (comparativ cu 108 milioane de lei pe 25 aprilie), iar cheltuielile totalizează 133 milioane de lei. Alegerile din 2025 au fost cele mai costisitoare din istoria electorală”, afirmă Expert Forum.

Veniturile din această campanie – care sunt așteptate să crească – aproape că se aprobă cu cele declarate la alegerile din noiembrie, atingând suma de 122 milioane lei. Contribuțiile candidaților s-au ridicat la 55,9 milioane lei, mult peste 11 milioane raportate în noiembrie. Transferurile, în valoare de 108,5 milioane lei, sunt comparabile cu cele de la alegerile anterioare, când s-au declarat 110 milioane lei. Comparativ cu cheltuielile din alegerile din 2019, care s-au ridicat la 78 milioane lei, costurile actuale sunt duble, iar față de cele din 2014, au crescut de patru ori.

Contribuții financiare ale candidaților

Contribuțiile candidaților au ajuns la 55,9 milioane lei, comparativ cu 38 milioane lei în primele trei săptămâni. Cele mai mari sume au fost raportate de candidații independenți Victor Ponta – 33,9 milioane lei și Nicușor Dan – 17,8 milioane lei. Lavinia Șandru a declarat 2,8 milioane lei, iar Daniel Funeriu 800 de mii lei, similar cu raportările anterioare. Cristian Terheș a raportat 200 de mii de lei, Silviu Predoiu 80 de mii lei, iar Ion John Banu Muscel 215 mii lei. Ceilalți candidați – Crin Antonescu, George Simion, Elena Lasconi și Sebastian Popescu – nu au raportat contribuții din fonduri primite.

Din perspectiva procentuală, Victor Ponta a declarat 60% din fondurile corespunzătoare contribuțiilor candidaților, în timp ce Nicușor Dan a reprezentat 32% din totalul acestora.

Majoritatea fondurilor (99%) provin din împrumuturi, respectiv 55 milioane lei, iar din veniturile proprii s-au raportat 595 de mii lei, cu 35 de mii lei din donații. Singurul candidat care a raportat donații este Victor Ponta, iar cinci candidați au declarat venituri proprii.

Transferurile partidelor politice

Până pe 30 aprilie, valoarea totală a transferurilor de fonduri raportate de cinci partide a fost de 108 milioane lei, în creștere de la 70 milioane lei, cât au fost raportate anterior.

Cea mai mare parte a transferurilor a fost destinată lui Crin Antonescu (Alianța România Înainte), cu o sumă de 80 milioane lei (comparativ cu 62 milioane lei anterior), provenind din următoarele surse: PSD – 76 milioane lei, UDMR – 2,4 milioane lei, PNL – 2 milioane lei; toate transferurile fiind realizate exclusiv din fonduri private, fără subvenții. UDMR și PNL nu au mai trasmis fonduri de la ultima raportare, PSD rămânând principalul susținător financiar al campaniei lui Crin Antonescu.

Partidul AUR a transferat pentru candidatul George Simion din împrumuturi un total de 26,9 milioane lei, o creștere considerabilă față de 7 milioane lei raportate până pe 24 aprilie. ”Nu putem stabili sursa acestor împrumuturi, dat fiind că partidul a înregistrat împrumuturi de la persoane fizice și/sau juridice”, subliniază Expert Forum.

Între timp, USR a declarat un total de 1,2 milioane lei – în comparație cu 1,1 milioane de lei din raportul anterior; celelalte partide nu au raportat subvenții.

AUR a raportat o sumă de 17 milioane de lei din data ultimei raportări, aproape 9 milioane de lei doar pe 29 aprilie. PSD a declarat 24 milioane lei între 24 și 30 aprilie. PNL și UDMR nu au mai raportat nimic din startul campaniei. Aceste date indică o intensificare a raportărilor în a doua parte a campaniei.

„Contribuțiile substanțiale primite de Crin Antonescu din partea partidelor politice, ce reprezintă aproape jumătate din toate fondurile declarate până acum, ar putea dezechilibra competiția electorală și să-i ofere lui Antonescu un avantaj semnificativ. Considerăm că limita maximă pentru veniturile și cheltuielile electorale, stabilită la 81 milioane lei, este prea mare și ar trebui redusă”, afirmă Expert Forum.

Cheltuieli totale

În total, candidații au cheltuit 133 milioane lei, comparativ cu aproape 90 milioane lei raportate anterior, pe 24 aprilie.

Cele mai mari cheltuieli au fost efectuate de către:

  • Crin Antonescu / Alianța România Înainte – 64 milioane lei – 48% din totalul cheltuielilor. 61 de milioane de lei au fost cheltuiți de PSD.
  • Victor Ponta – 32,7 milioane lei – 24%
  • Nicuşor Dan – 17,5 milioane lei – 13%
  • George Simion (AUR) – 13 milioane lei – 10%
  • Lavinia Şandru (PUSL) – 1,8 milioane lei – 2%
  • Elena Lasconi (USR) – 1,1 milioane lei – 1%

Din total, 47% au fost destinați serviciilor online (62,8 mil. lei), 28% pentru reclame în radio/tv/presă (38,1 milioane lei), 8% pentru tipărituri (11,3 mil. lei) și 15% pentru alte cheltuieli (20 mil lei).

Lucrările includ o varietate de cheltuieli, cum ar fi consultanța, îmbrăcămintea voluntarilor, serviciile de mandatar financiar, închirierea de spații sau transport. La câțiva candidați nu este clar ce anume includ aceste cheltuieli, fiind marcată doar categoria generală, iar alții au inclus detalii suficiente pentru o urmărire mai detaliată a cheltuielilor. În perioada 4-29 aprilie, competitorii au cheltuit 8,4 milioane lei pentru servicii plătite de promovare pe Meta și 2,3 milioane lei pentru promovare pe Google.

Cheltuielile concurenților principali

Pentru Crin Antonescu, PSD a alocat 62 de milioane de lei: 48% din sumă pentru promovare TV (30 mil. lei), 35% pentru online (22 mil. lei), 4% pentru tipărituri (2,6 mil lei) și 3% pentru cercetări sociologice (2 mil lei), iar restul pentru alte contracte. Din datele disponibile nu este clar dacă PSD a cheltuit pentru îmbrăcămintea destinată voluntarilor. UDMR a cheltuit 1,8 milioane de lei, cu 45% din fonduri (833 mii de lei) destinate online (mai mulți furnizori), 22% pentru tipărituri (399 mii lei) și 384 mii de lei (21%) pentru radio/presă/tv. PNL a cheltuit 378 de mii de lei pentru diverse contracte și 148 de mii de lei pentru promovare online.

Victor Ponta a cheltuit 32,6 milioane lei – în creștere față de 23,7 milioane raportate anterior – din care 63% pentru online (20 milioane lei) și 18% pentru radio/tv/presă (6 mil lei). De asemenea, a plătit 1,3 milioane lei (4%) pentru îmbrăcăminte și 1,3 mii lei (4%) pentru tipărituri. Candidatul a alocat și 1,4 milioane lei pentru cercetări sociologice. Pentru alte tipuri de contracte, inclusiv pentru consultanță, a plătit 1,8 milioane lei.

Nicuşor Dan a cheltuit în total 17,5 milioane lei: 71% din fonduri (12,5 milioane de lei) pentru online, 1,1 milioane de lei pentru tipărituri și 917 mii de lei pentru cercetări sociologice. A alocat 742 mii de lei pentru promovare în radio/tv/presă scrisă. Restul de 2,1 milioane a fost direcționat către alte contracte, majoritatea pentru consultanță.

AUR a cheltuit 40% din fonduri pentru tipărituri (5,2 milioane lei), 36% pentru online (4,7 milioane lei), 2,5 milioane lei pentru mandatar financiar, iar restul pentru alte tipuri de contracte.

USR a cheltuit jumătate din sumă (586 mii lei) pe campanii TV, iar restul s-a distribuit în mod egal pentru online (245 mii lei), alte tipuri de contracte (234 mii lei) și pentru tipărituri (87 mii lei).

Expert Forum subliniază necesitatea unei transparențe sporite în raportările financiare

„Chiar și în condițiile în care aceste date sunt disponibile public, transparența procesului electoral este insuficientă. Putem vedea doar cât de mulți bani au raportat candidații, nu și identitatea donatorilor sau a celor care au oferit împrumuturi candidaților și partidelor. Este imperative ca aceste raportări să includă sursa veniturilor (numele donatorilor sau persoanelor/entităților care au oferit un împrumut), pentru sumele ce depășesc anumite valori”, a declarat Expert Forum.

Recomandari
Show Cookie Preferences