ANCOM: Identificarea site-urilor clonate ale instituțiilor publice și mass-media, cu indicii de implicare rusă în manipulare

ANCOM: Identificarea site-urilor clonate ale instituțiilor publice și mass-media, cu indicii de implicare rusă în manipulare
Rețeaua de conturi false identificate de ANCOM Foto: ANCOM

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a informat că a descoperit o rețea de site-uri clonate, de tip Doppelganger, ce reproduc exact aspectul paginilor oficiale ale unor instituții publice și organizații media. Aceste site-uri sunt utilizate pentru diseminarea de informații false, existând semne de implicare a unor firme de publicitate legate de Rusia.

„O rețea de site-uri clonate a fost detectată, având o structură identică cu paginile oficiale ale diferitelor instituții publice, televiziuni și agenții de presă de renume, inclusiv Guvernul României și Ministerul Sănătății. Acestea sunt folosite pentru a promova informații false pe teme sociale, politice, economice și de sănătate, având ca scop inducerea în eroare a cetățenilor și influențarea negativă a opiniei publice”, se afirmă în comunicatul ANCOM.

ANCOM subliniază că această operațiune este complexă, având loc „sub limita de detectare a anomaliilor” și utilizează tactici precum exploatarea algoritmilor rețelelor sociale, generarea de conținut prin AI și crearea de narative subliminale. De asemenea, se fac reclame adaptate pentru audiențe vulnerabile și se desfășoară activități inter-sectoriale pentru a activa reacții sociale.

Audiențe vulnerabile la dezinformare

Infrastructura creată are rolul de a identifica audiențe vulnerabile la dezinformare și de a ajusta mesajele pentru aceste segmente.

O reprezentare grafică a campaniei de dezinformare poate fi consultată în documentul de mai jos:

„Aceste acțiuni de influențare nu urmăresc promovarea anumitor entități, ci amplificarea nemulțumirilor sociale, economice și politice în mentalul colectiv, având ca scop polarizarea societății și diminuarea încrederii publicului în autoritățile naționale, limitând astfel capacitatea de reacție a statului și influențând deciziile la nivel național”, explică ANCOM.

Campania de dezinformare opera printr-o rețea de pagini și conturi false de pe o platformă de socializare, cu un nivel coordonat de postări menționate și un conținut creat pentru a genera interacțiuni ridicate în mod artificial. Aceste pagini conțin informații create de AI, abordând teme cu impact emoțional puternic.

„S-au identificat linkuri care duc utilizatorii către site-urile clonate prin intermediul unor reclame malițioase, care funcționează ca ‘trambuline’ pe site-uri locale, în special de tip clickbait (ex: cezicelumea.ro, surse.eu, stiricalitative.ro, dromania.ro, redactia.ro, viralnews.ro, lendermagazin.ro etc.). Reclamele malițioase sunt prezentate sub formă de titluri false de știri, și sunt plasate în spații publicitare contractate de firme care folosesc tehnologia „native ads”, cum ar fi Adskeeper, Geozo, Adnow și MGID, menționate anterior pentru legături cu Federația Rusă”, se arată în sursa citată.

ANCOM remarcă faptul că, de exemplu, firma Adnow este anchetată în mai multe țări din Uniunea Europeană pentru implicarea în operațiuni favorizând serviciile secrete ruse.

„Investigațiile continuă, având ca obiectiv stabilirea și blocarea întregii infrastructuri digitale care susține ecosistemul denunțat, precum și identificarea și răspunderea entităților implicate. Pentru a evita dezinformarea prin aceste canale, recomandăm utilizatorilor să acceseze direct site-urile oficiale ale instituțiilor publice și entităților mass-media respective”, concluzionează ANCOM.

Recomandari
Show Cookie Preferences