Rezervele României ating suma de 72 miliarde euro. „Auditorii verifică anual existența fizică a aurului în subsolurile Bank of England”

Rezervele României ating suma de 72 miliarde euro. „Auditorii verifică anual existența fizică a aurului în subsolurile Bank of England”
Lingouri de aur (Theo Hudayanto via Dreamstime.com), Foto: Dreamstime.com

Vineri, Banca Națională a României a anunțat datele legate de rezervele internaționale ale țării. La 30 aprilie 2025, rezervele valutare au fost de 62,41 miliarde euro, comparativ cu 61,99 miliarde euro pe 31 martie 2025. Cantitatea de aur a rămas constantă la 103,6 tone, având o valoare estimativă de 9,61 miliarde euro.

Rezervele internaționale ale României, care includ valutele și aurul, au ajuns la 72,02 miliarde euro pe 30 aprilie 2025, în creștere față de 71,5 miliarde euro la sfârșitul lunii martie 2025.

„O echipă de auditori efectuează anual verificarea aurului din rezervă, în subsolurile Bank of England”

Plățile scadente în luna mai 2025 pentru datoria publică în valută, fie direct, fie garantate de Ministerul Finanțelor, totalizează aproximativ 436 milioane euro, conform BNR.

România deține 103,6 tone de aur, dintre care 61,2 tone sunt în custodia Băncii Angliei, potrivit Băncii Naționale. O echipă din BNR se deplasează anual pentru a verifica stocul de aur de acolo.

Auditorii din cadrul BNR verfică anual aurul din rezerva României, cântărindu-l și controlându-i puritatea, realizând apoi un raport.

În 1944, România avea o rezervă record de 244 de tone de aur, mai mult decât dublul cantității actuale. Atunci, aurul era păstrat în bănci centrale din Anglia, Franța, Elveția, Olanda, Belgia și la FED.

În 1915, rezerva de aur a României era de 64 de tone și s-a dublat în anul următor, datorită taxelor de export percepute pe cerealele românești, care erau plătite în aur. Chiar și în perioada neutralității, România exporta aur către Germania și Rusia.

După al Doilea Război Mondial, România a pierdut aproximativ 96 de tone de aur, care au fost trimise în URSS împreună cu Tezaurul.

O parte din rezerva de aur a fost folosită pentru achitarea importurilor garantate în aur, care includeau cereale din fosta Uniune Sovietică.

Guvernatorul Isărescu a menționat că existau voci care considerau că, pentru a evita foametea, mai bine să se renunțe la aur.

Un alt motiv pentru reducerea rezervei de aur a fost achiziționarea de armament, impusă de Uniunea Sovietică, prin care România era obligată să-și formeze „Armata Populară”.

Ungaria devine lider în rezervele de aur în regiune, depășind România după achiziția a 14,5 tone de aur

Banca Națională a Ungariei a achiziționat 14,5 tone de aur în septembrie și, astfel, devine prima bancă centrală care deține mai multe rezerve de aur decât România.

Conform datelor BNR, România are oficial 103,6 tone de aur, din care aproape 61 de tone se află la Banca Angliei, ocupând locul 39 pe mapamond în ceea ce privește rezervele de aur.

Țările care nu dețin rezerve de aur

Consiliul Mondial al Aurului (WGC) publică rapoarte anuale despre rezervele de aur ale țărilor, cu SUA, Germania, Italia și Franța având cele mai mari rezerve.

În ciuda tendințelor anterioare din anii 1980 și 1990, națiunile încep acum să-și acumuleze din nou rezervele de aur.

Norvegia, o națiune bogată din Scandinavia, fără rezerve de aur

Norges Bank a vândut aproape toate lingourile sale de aur, păstrând doar câteva pentru expoziții și 3,5 tone de monede de aur dintr-o livrare din 1940.

Canada, o altă țară fără rezerve de aur în prezent

Canada este cea mai mare economie care nu deține rezerve de aur, guvernul declanșând o politică de vânzare în 1980.

Potrivit Băncii Canadei, lingourile de aur nu sunt considerate active lichide, ceea ce justifica vânzarea acestora.

Croația a renunțat la aur deoarece prețul său este imprevizibil

Croația este a treia țară cu venituri mari care nu are rezerve de aur. Comerțul său este în mare parte intra-UE.

Datele din decembrie 1999 arată că Croația a avut o mică rezervă de aur temporară în 2001, dar aceasta a fost ulterior vândută.

Banca centrală a justificat vânzarea prin instabilitatea prețului aurului, comparativ cu câștigurile din depozite.

Alte țări fără rezerve de aur includ Nicaragua, Camerun, Armenia, Gabon, Turkmenistan, Congo, Ciad și Eritreea.

BNR a achiziționat aur ultima dată în 2002

BNR nu a considerat necesară extinderea rezervelor de aur, ultima achiziție având loc în 2002. Banca se concentrează pe menținerea stabilității cursului de schimb leu-euro.

Deținerea de rezerve internaționale de către băncile centrale are roluri critice în managementul politicii monetare și în asigurarea fondurilor de urgență.

Recomandari
Show Cookie Preferences