Verificarea declarațiilor în cadrul dezbaterii prezidențiale de la Antena 3 CNN: Patru afirmații incorecte identificate

Platforma Factual, specializată în verificarea informațiilor, a analizat, în timp real, declarațiile candidaților pe parcursul dezbaterii prezidențiale ce a avut loc miercuri seară la Palatul Parlamentului. Un număr de patru afirmații s-au dovedit a fi false.
În urma acuzațiilor formulate de Nicușor Dan la adresa lui Crin Antonescu, referitor la semnarea unor contracte prin care a transferat terenuri către „rechini imobiliari” în perioada în care a ocupat funcția de ministru al Sportului, Antonescu a răspuns că „actele pe care le-am semnat ca ministru sunt complet legale”.
Mai mult, el a clarificat că documentele la care s-a referit erau imperative conform Legii 15/1990 și unei Hotărâri de Guvern din 1991. „Declarațiile domnului Dan sunt neadevărate, deoarece nicio hotărâre sau decizie semnată în timpul mandatului meu nu înstrăinează terenuri și niciuna nu este ilegală”.
Această afirmație a fost contestată de Factual, care a menționat că o decizie a Curții de Apel București din 2015 contrazice acest lucru.
Un exemplu concret este Parcul Herăstrău, care a intrat în patrimoniul Biroului de Turism și Tranzacții (BTT) în timpul mandatului lui Crin Antonescu, ulterior fiind vândut companiei Domino 94 Impex SRL. Aceasta este confirmată de decizia din 2015 a Curții de Apel București.
Instanța a declarat ca fiind „nul” certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Tineretului și Sportului către BTT, indicând că au fost încălcate reglementările legale pe tema „inalienabilității terenului din domeniul public”.
„Prin urmare, actul semnat de Crin Antonescu, emis de Ministerul Tineretului și Sportului, nu respectă normele legale, contrar a ceea ce susținea el”, concluzionează Factual.
Alte două declarații false atribuite lui Antonescu
În continuare, Antonescu a afirmat că primarul Capitalei ar fi acționat prin majorarea unilaterală a salariului său. Conform legii nr. 153/2017, un primar nu își poate modifica singur salariul, ci aceasta este stabilită de Guvern, iar ajustările se aplică întregului corp bugetar, și nu doar unui singur angajat.
O altă afirmație neadevărată făcută de Crin Antonescu este că „există un decalaj de 8 puncte pentru TVA față de media europeană, care se traduce în miliarde de euro”.
Ultimul raport european, menționat de Factual, indică o medie de 7%, în timp ce România înregistrează un decalaj de TVA de 30,6%. Astfel, declarația este falsă, deoarece diferența este semnificativ mai mare de 8 procente.
Afirmațiile eronate ale lui Funeriu
Daniel Funeriu a declarat, în cadrul dezbaterii, că „ultimul document de politică externă a României este Pactul de la Snagov, în vigoare de 30 de ani”. De menționat este că declarația de la Snagov a fost semnată în 1995, când toate partidele parlamentare au stabilit strategia pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
În ultimele 30 de ani, au fost elaborate și alte documente importante de politică externă semnate de țara noastră, printre care parteneriatul strategic cu Statelor Unite, inițiat în 1997 și actualizat în 2011, conformă cu verificările efectuate.
Totodată, semnarea, în 2004, de către președintele Ion Iliescu, a instrumentului de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezintă un alt moment semnificativ în politica externă română.
În 2005, România a mai semnat și Tratatul de Aderare la UE, un pas esențial în consolidarea statutului său internațional, devenind oficial membru în 2007.
„Afirmația lui Daniel Funeriu este neadevărată”, concluzionează Factual.