Serghei Lavrov anunță „începutul negocierilor directe” cu Kievul: „Fără condiții prealabile”

Serghei Lavrov anunță „începutul negocierilor directe” cu Kievul: „Fără condiții prealabile”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Moscova, Rusia, 30 octombrie 2024 Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Într-un anunț surprinzător, Serghei Lavrov a afirmat că propunerea președintelui rus, Vladimir Putin, de a institui o încetare a focului săptămâna viitoare, cu ocazia Zilei Victoriei, marchează „începutul negocierilor directe” cu Ucraina. Aceasta a fost declarată într-o conferință de presă pe 29 aprilie.

Lavrov a subliniat că propunerea exprimată de Putin reprezintă începutul discuțiilor directe, „fără condiții prealabile”, specificând că încetarea focului de 30 de zile este percepută ca o condiție prealabilă.

Rămâne neclar dacă Lavrov a sugerat că negocierile vor începe simultan cu încetarea focului sau dacă anunțul lui Putin semnalează începerea acestora.

Reacția oficialilor ucraineni la declarația lui Lavrov nu a fost încă înregistrată.

Kremlinul refuză propunerea Ucrainei

Kremlinul a respins propunerea Ucrainei de a institui un armistițiu de 30 de zile, insistând că trebuie să fie luate în considerare preocupările Rusiei, oferind în același timp o propunere pentru o încetare a focului de trei zile, cu ocazia celebrării a 80 de ani de la victoriile asupra nazismului, urmată de o paradă militară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că, fără răspunsuri la întrebările existente, este dificil să se accepte un armistițiu de această durată.

Peskov a sugerat că Moscova are „nuanțe” neclarificate care împiedică aceptarea contraofertelor președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

În trecut, Putin a afirmat că un astfel de armistițiu ar permite inamicului ucrainean să se regrupeze și să se reînarmeze cu ajutoare din vest.

Zelenski a catalogat propunerea lui Putin pentru un armistițiu de 72 de ore (în zilele de 8, 9 și 10 mai) drept o „manipulare” și o tentativă de a înșela partenerii internaționali, inclusiv SUA.

„Suntem dispuși să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a preveni orice apel la război, în timp ce Rusia continuă să respingă propunerile și pare preocupată mai mult de manipulare. De ce să așteptăm o decizie până pe 8 mai, când Putin va organiza o paradă?” a declarat Zelenski.

El a insistat pe faptul că astfel de propuneri nu sunt acceptabile, subliniind că valoarea vieții umane este superioară oricărei parade.

„Prețuim viața umană, nu paradele. Așadar, nu are sens să așteptăm un armistițiu până pe 8 mai. Războiul trebuie să se încheie printr-un armistițiu permanent, fiabil și garantat, de cel puțin 30 de zile”, a afirmat Zelenski.

El a insistat că „încetarea focului” nu ar trebui să dureze câteva zile pentru ca apoi să se reia violența, ci să fie completă și necondiționată, minim 30 de zile.

Peskov a replicat la afirmațiile lui Zelenski, considerând armistițiul propus ca un „gest de bunăvoință”, acuzându-l pe acesta de manipulare prin evitarea unui răspuns direct la inițiativa de pace a lui Putin.

Peskov a adăugat că nu au existat reacții din partea regimului de la Kiev și că este dificil de determinat dacă acesta intenționează să se alăture sau nu.

„Este evident cine caută cu adevărat pacea și cine este apologet al războiului”, a spus el.

Peskov a afirmat că ucrainenii nu au comentat nici disponibilitatea lui Putin de a reintra în negocieri directe post-armistițiu.

Kievul susține integritatea teritorială

După întâlnirea cu emisarul special al SUA, Steve Witkoff, din 25 aprilie, Putin a comunicat SUA că este deschis negocierilor cu Ucraina „fără condiții prealabile”.

Kremlinul a declarat adesea că dorește negocieri de pace, dar impune constant cereri ridicate, Kievul acuzând Moscova de blocarea deliberată a procesului de pace.

Deși Kievul susține că este deschis la negocieri, acesta subliniază că orice proces de pace trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, problemele teritoriale urmând a fi discutate doar după o încetare completă a focului.

Poziția administrației Trump

În reacție la anunțul Kremlinului, Casa Albă a declarat că președintele american Donald Trump este în favoarea unui armistițiu pe termen lung, nu al unor pauze temporare.

„Președintele Trump a clarificat că dorea întâi un armistițiu permanent pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Leavitt a adăugat că Trump rămâne optimist că vor ajunge la un acord, deși este din ce în ce mai frustrat de liderii ambelor țări, care trebuie să colaboreze pentru a găsi o soluție care să conducă la încetarea războiului.

Kievul a propus un armistițiu de 30 de zile, cu opțiunea de prelungire, la inițiativa Statelor Unite din martie. Putin a afirmat că, în principiu, nu refuză propunerea, dar există „nuanțe” care trebuie clarificate.

Printre aceste detalii, Putin a menționat necesitatea opririi mobilizării și a livrărilor de arme către Ucraina pe durata armistițiului.

Serghei Lavrov a declarat recent că Moscova consideră necesar ca țările occidentale să suspendă livrările de armament în Ucraina în perioada armistițiului.

Recomandari
Show Cookie Preferences