Disputa asupra interconexiunii electrice între Franța și Spania persistă: „E aproape o insulă pe harta europeană”

Disputa asupra interconexiunii electrice între Franța și Spania persistă: „E aproape o insulă pe harta europeană”
La granița dintre Spania și Franța. Râul Bidassoa, între orașele Irun (Spania) și Biriatou (Franța). Credit foto: Gaizka Iroz / AFP / Profimedia

Problema interconexiunii electrice dintre Spania și Franța, recent pusă în evidență de o pană de curent, este o sursă decontroversă între cele două țări de mai mulți ani. Aceasta se datorează lipsei de voință din partea Franței de a aborda problemele legate de insuficiența capacității pentru a îndeplini obiectivele europene, conform unei relatări a agenției spaniole de presă EFE.

În prezent, interconexiunea include patru linii care traversază Pirineii, având o capacitate de interschimb de 2.800 MW, ce ar urma să ajungă la 5.000 MW până în 2028, datorită unui proiect din Golful de Vizcaya.

Construcția unei noi linii între Cubnezais, situat la nord de Bordeaux, și Gatika, aproape de Bilbao, a început în toamna anului 2023, având o lungime de 400 de kilometri, majoritatea traseului fiind submarin. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 2,85 miliarde euro, la care se adaugă o rezervă de 250 milioane pentru eventuale riscuri.

Odată ce această nouă linie va fi operațională, capacitatea de interschimb de 5.000 MW va reprezenta doar 5% din capacitatea de generare a Spaniei, în condițiile în care Uniunea Europeană stabilise un obiectiv de 10% până în 2020, ținta următoare fiind de 15% pentru 2030.

Astfel, Peninsula Iberică are în continuare un grad ridicat de izolare în harta electrică europeană, având în vedere că Franța are o capacitate de interschimb de patru ori mai mare cu vecinii săi din nord și est.

Guvernele spaniole de-a lungul timpului au încercat să convingă Franța să avanseze în cadrul altor proiecte, dar fără rezultate semnificative, în special după ultimul proiect realizat în Pirineii catalani din 2016, care include un tronson subteran alături de tunelul trenului de mare viteză.

Limitările schimbului transfrontalier de electricitate impuse de interconexiuni

Interconexiunile dintre țări pot juca un rol vital în stabilizarea sistemului electric în momente critice, când necesarul de energie crește rapid sau când există excese de producție din surse regenerabile, mult mai dificil de gestionat.

Franța, cunoscută istoric pentru exporturile sale de electricitate, în special datorită centralelor nucleare care contribuie cu aproximativ 70% din totalul producției, a beneficiat de aceste interconexiuni în 2022, când a fost nevoită să oprească mai multe reactoare din cauza unor incidente tehnice.

Pentru prima dată din 1980, Franța a achiziționat mai multă electricitate de la vecinii săi decât a exportat, înregistrând 16,5 TWh, iar Spania a contribuit cu 3% din această necesitate, de trei ori mai mult comparativ cu 2021, la prețuri mai favorabile datorită surselor regenerabile din zona iberică.

Odată ce capacitățile nucleare vor fi recuparate, în 2024 Franța va înregistra cel mai mare nivel de exporturi, cu vânzări nete de 89 TWh, direcționate în special către Germania, Belgia, Italia, Marea Britanie și Elveția.

În interacțiunile cu Spania, soldul net pozitiv a fost considerabil mai mic (2,8 TWh), datorită limitărilor impuse de interconexiuni (Franța a livrat 9,4 TWh Spaniei și a primit 6,6 TWh), și din cauza prețurilor mai scăzute pe piața iberică în comparație cu cele din restul Europei.

Recomandari
Show Cookie Preferences