Franța acuză Rusia de atacuri cibernetice prin intermediul GRU

Franța acuză Rusia de atacuri cibernetice prin intermediul GRU
Atac cibernetic, Foto: Maksim Shmeljov, Dreamstime.com

Franța a acuzat serviciul rus de informații militare de implicare în numeroase atacuri cibernetice, vizând ministere, companii din sectorul apărării, dar și think tank-uri, atacuri pe care Ministerul de Externe francez le consideră menite să destabilizeze țara, conform Reuters.

„Din 2021, acest mod de operare a fost folosit împotriva a peste zece entități din Franța”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Acuzațiile referitoare la unitatea APT28 a GRU, despre care se consideră că este localizată în Rostov-pe-Don, nu sunt pentru prima dată formulate de către statele occidentale, însă este prima oară când Parisul – bazându-se pe datele furnizate de propriile servicii de informații – își asumă responsabilitatea și acuză statul rus.

În ultima vreme, Finlanda este una dintre țările care au acuzat deschis Rusia de atacuri cibernetice, afirmând că se confruntă cu acte de sabotaj și considerând că Rusia desfășoară o varietate de operațiuni de influență, a declarat ministrul finlandez de Interne, Lulu Ranne.

„Ne întâlnim cu perturbări, acte de sabotaj, diverse tipuri de avarii și migrări instrumentalizate, printre altele. Aceasta creează un sentiment de nesiguranță și ambiguitate cu privire la ce este real și ce nu”, a spus Ranne, în octombrie 2024.

Ministrul a menționat că mai multe investigații sunt în desfășurare. „Pe baza informațiilor transmise de serviciile de informații civile și militare, avem dovezi clare care indică spre Rusia”, adăugând că legătura a fost evidentă în ceea ce privește interferențele în sistemul GPS care au afectat traficul aerian și maritim din Finlanda.

„În prezent, Rusia este principala entitate care desfășoară o serie de operațiuni de influență împotriva noastră”, a declarat oficialul din Helsinki.

În mai 2024, Germania a decis să-și recheme ambasadorul la Moscova, după ce Berlinul a acuzat Rusia de atacuri cibernetice împotriva companiilor din sectorul apărării, industriei aerospațiale și împotriva partidului aflat la guvernare.

„Ministrul de externe l-a rechemat pe ambasadorul Otto Graf Lambsdorff la Berlin pentru consultări”, după ce Berlinul a acuzat Moscova de o campanie de spionaj cibernetic condusă de APT 28.

Acțiunea de rechemare se aliniază cu protocolul diplomatic, iar Lambsdorff a revenit la Berlin pentru o săptămână înainte de a se întoarce la Moscova, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Grupul APT28, cunoscut și ca „Fancy Bear”, a exploatat o vulnerabilitate necunoscută în Microsoft Outlook pentru a compromite conturile de e-mail, conform autorităților germane. Această campanie cibernetică a avut impact și asupra altor națiuni, inclusiv Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia.

Recomandari
Show Cookie Preferences