Pe măsură ce alegerile se apropie, pesimismul crește în rândul afacerilor și al populației

Indicatorul de Sentiment Economic (ESI) a înregistrat o scădere, ajungând la 100,9 în aprilie, comparativ cu 102,7 în luna martie, slăbiciunea afectând aproape toate sectoarele, cu excepția construcțiilor. Aceste tendințe reflectă evoluțiile observate la nivel paneuropean, unde ESI a scăzut și în întreaga Uniune Europeană.
„Previziunea noastră pentru creșterea economică este de +1,8% în 2025, comparativ cu +0,8% în 2024. Considerăm că investițiile vor înregistra o creștere mai rapidă decât consumul gospodăriilor, susținute de fondurile UE. Este posibil ca, după alegeri, să fie implementate noi măsuri de consolidare fiscală, axate pe veniturile bugetului de stat”, afirmă analiștii BCR într-o notă adresată investitorilor.
Banca își menține estimările de reducere a ratelor dobânzilor de către BNR în acest an, anticipând trei astfel de măsuri, pe fondul unei cereri interne în scădere și a relaxării politicii monetare în Europa Centrală și de Est.
Încrederea în sectorul industrial a scăzut la -1,2 în aprilie, comparativ cu -0,4 în martie, pe fondul așteptărilor pesimiste privind producția și o diminuare a comenzilor, conform raportului.
Sentimentul în domeniul serviciilor a scăzut la 3,8 în aprilie, față de 7,0 în martie, din cauza cererii mai reduse înregistrate în ultimele luni, precum și a unei posibile scăderi a cererii în următoarea perioadă.
„Indicatorul de încredere a consumatorilor a scăzut la -18,1 în aprilie, de la -17,3 în martie, sugerând un pesimism crescut. Gospodăriile preconizează o deteriorare a situației financiare și a contextului economic general în următoarele douăsprezece luni”, se mai menționează în raport.
Încrederea în comerțul cu amănuntul a scăzut la 10,2 în aprilie, comparativ cu 11,5 în martie, pe fondul pesimismului managerilor cu privire la perspectivele de afaceri.
Sentimentul în sectorul construcțiilor a cunoscut o ușoară îmbunătățire, ajungând la -6,7 în aprilie, în comparație cu -6,9 în martie.
Așteptările privind prețurile de vânzare indică o posibilă scădere marginală în industria prelucrătoare și o creștere în servicii, comerțul cu amănuntul și construcții. De asemenea, consumatorii prevăd creșteri de prețuri în următoarele douăsprezece luni.