Fostul președinte al Braziliei, condamnat la închisoare pentru corupție, Curtea Supremă a respins recursul final al apărării

Fostul președinte al Braziliei, condamnat la închisoare pentru corupție, Curtea Supremă a respins recursul final al apărării
Fernando Collor de Mello Foto: Mateus Bonomi / AP / Profimedia

Curtea Supremă a Braziliei a decis să confirme pedeapsa de închisoare pentru fostul președinte Fernando Collor de Mello (1990-1992), care a fost condamnat la 8 ani și 10 luni pentru corupție, conform informațiilor furnizate de AFP, citate de Agerpres.

Collor de Mello, primul președinte brazilian ales prin vot popular după perioada de dictatură militară (1964-1985), a fost reținut și incarcerat vineri, la ordinul judecătorului Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă, care a respins ultimele apeluri ale avocaților.

Cu toate acestea, pentru ca fostul președinte să rămână în închisoare, decizia a necesitat validarea din partea celorlalți judecători ai instanței supreme, ceea ce s-a realizat în noaptea de luni spre marți, cu o majoritate de șase voturi la patru.

Collor a fost condamnat în 2023, în urma unei investigații ample cunoscută sub denumirea 'Lava Jato', care a avut un impact semnificativ asupra politicii braziliene timp de un deceniu.

La vârsta de 75 de ani, Collor, care a fost senator de centru-dreapta din 2006 până în 2022, a fost găsit vinovat de primirea de mită între 2010-2014, acționând pentru a facilita 'în mod ilegal' semnarea unor contracte între o companie de construcții și o filială a companiei naționale de petrol Petrobras.

Începând de vineri, el se află într-o aripă specială a unei închisori din Maceio, nord-estul Braziliei, zona sa electorală, unde beneficiază de o celulă individuală, datorită poziției sale anterioare.

Avocații lui Collor au solicitat înlocuirea arestului cu o formă de detenție la domiciliu din motive medicale. Până în prezent, Curtea Supremă nu a răspuns acestei cereri.

Alegera lui Collor de Mello în 1989 a generat multe speranțe după anii dificili ai regimului militar, dar acesta a demisionat în 1992, în mijlocul mandatului, dupa ce parlamentul a deschis o procedură de destituire pentru corupție pasivă.

După încheierea regimului militar, patru din cei șapte președinți ai Braziliei au fost, la un moment dat, condamnați, închiși sau destituiți.

Recomandari
Show Cookie Preferences